Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Prijsontwikkelingen mobiele databundels

Lebara die haar roamingtarieven verlaagt, dure sim-only abonnementen die goedkoper worden en kleinere bundels die in prijs stijgen. Wat zijn de grootste prijsontwikkelingen op het gebied van mobiele databundels? We zetten ze overzichtelijk voor je op een rijtje.

Lebara verlaagt roamingtarieven

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bleek onlangs dat Lebara een beperkte groep klanten te veel geld liet betalen voor roaming. Het ‘roam like at home’ beleid van de Europese Commissie is dat je binnen EU-lidstaten altijd hetzelfde betaalt, of je nu vanuit je eigen land belt/sms’t of niet. Bij Lebara was dit niet het geval; klanten betaalden tijdens een verblijf in het buitenland een hoger tarief dan in Nederland. De ACM verzocht Lebara om haar tarieven te verlagen, waardoor klanten van Lebara nu zonder extra kosten kunnen bellen en sms’en in de EU.

Maximale sim-only bundels goedkoper

De afgelopen vijf jaar hebben mobiele providers hun premium sim-only abonnementen (20GB, 40GB) een stuk goedkoper gemaakt. Databundels van de vier grote providers (KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2) zijn gemiddeld maar liefst een kwart in prijs gedaald. De maximale abonnementsprijzen van KPN en Vodafone zijn sinds 2016 zelfs ruim gehalveerd. T-Mobile en Tele2 zijn ook goedkoper geworden, maar omdat zij al goedkoper waren is deze daling iets minder geweest.

1GB bundel wordt weer duurder

Als we kijken naar de minimale abonnementsprijzen (1GB met onbeperkt bellen) dan blijkt dat er na een periode van prijsdaling sinds 2019 weer een kleine prijsverhoging plaatsvindt. Overigens zijn de tarieven voor goedkope bundels nog steeds lager dan vijf jaar geleden; alleen bij T-Mobile is de prijs in vergelijking met 2016 gestegen.

Heb jij al jaren hetzelfde abonnement en ben je toe aan een nieuwe? Of vermoed je dat je te veel betaalt en wil je overstappen van provider? Lees dan voorafgaand ons advies om te checken welk abonnement het beste bij jou past.