Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gratis roamen in de EU verlengd tot 2032

Gratis roamen

Wie op reis gaat binnen de Europese Unie kan sinds 2017 zonder extra kosten mobiel internetten, bellen en sms’en (roamen). Per 1 juli 2022 is een nieuwe Europese wetgeving ingegaan die ervoor zorgt dat we in ieder geval tot 2032 nog gratis kunnen blijven roamen in elk EU-land. Zo kun je nog zeker tien jaar blijven appen, streamen en videobellen tijdens je vakantie of zakenreis.

Roam Like At Home

In 2017 stemde het Europees parlement voor het wetvoorstel Roam Like At Home waarin mobiel internet in de Europese Unie geen kosten meer met zich meebracht als burgers internetten, bellen of sms’en buiten hun eigen land. Deze wet gold voor vijf jaar en is dus nu verlengd.

Zelfde internetverbinding

In andere Europese landen beschik je via de lokale provider over dezelfde internetverbinding als in Nederland. Als je bijvoorbeeld een 5G-abonnement hebt in Nederland dan moet dat ook in Italië aangeboden kunnen worden. Als dit niet mogelijk is dan moet je provider je hierover inlichten.

Nieuwe sms bij de grens

Zodra je de grens oversteekt naar een ander Europees land dan ontvang je een welkomst bericht. Dit bericht wordt voortaan automatisch verstuurt zodra je de grens oversteekt en het format van dit bericht gaat iets veranderen. Het bericht moet benadrukken dat het bellen naar klantendiensten en het versturen van bepaalde sms’jes duurder kunnen zijn vanuit het buitenland. In de berichten moet ook informatie worden gegeven over alternatieve manieren waarop hulpdiensten in het aankomende land bereikt kunnen worden.