Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit
geldlenenkostgeld

Einde doorlopend krediet?


Nog even en het alom bekende doorlopende krediet wordt niet meer afgegeven. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl, die informeerde hiernaar bij diverse banken en andere kredietverstrekkers. Steeds minder kredietverstrekkers bieden een doorlopend krediet aan of, wanneer deze nog wel verstrekt wordt, de opnametermijn wordt beperkt tot bijvoorbeeld maximaal 3 jaar.


Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is een persoonlijke lening in de meeste gevallen een beter passend product dan een doorlopend krediet. Omdat bij een doorlopend krediet, in tegenstelling tot bij een persoonlijke lening, de kans groter is dat iemand meer leent dan verstandig is. Je kunt namelijk bij een dergelijk krediet afgeloste bedragen steeds opnieuw opnemen. Bij een persoonlijke lening heb je een vaste looptijd, die je goed kunt laten aansluiten bij de levensduur van het doel, waarvoor je de lening hebt afgesloten.

Maximaal 15 jaar

Een andere reden waarom veel kredietverstrekkers de opnameperiode van het doorlopend krediet hebben beperkt, is de aanpassing per 1 mei 2019 in de gedragscode voor consumptieve kredietverlening van de Vereniging Financieringsondernemingen Nederland (VFN). De aanpassing houdt in dat doorlopende kredieten nog maximaal 15 jaar mogen lopen, waarbij kredietverstrekkers de betaalbaarheid moeten toetsen. Om daaraan te kunnen voldoen, kiezen de meeste kredietverstrekkers ervoor de opnameperiode te verkorten of om na een bepaalde periode de kredietlimiet af te bouwen.

Omzetten

Heb je nog een (oud) doorlopend krediet en wil je die aflossen? Dan kun je deze bijvoorbeeld omzetten in een persoonlijke lening. De rentes zijn dan vaak lager en je lost elke maand een vast bedrag af.