Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Werkgeversverklaring niet meer nodig

Het is waarschijnlijk het grootste probleem van de meeste starters en alle andere hypotheekaanvragers: het krijgen van een hypotheek zonder werkgeversverklaring. Maar, als het goed is heb je dit tijdrovende papiertje in de toekomst niet meer nodig! Mocht de proef van onder andere de Rabobank en jazeker, De Hypotheker lukken, dan kunnen we de hypotheek heel simpel digitaal met behulp van de gegevens van de overheid aanvragen.   

Het is één van de meest tijdrovende klussen bij de hypotheekaanvraag. De werkgeversverklaring wordt gemiddeld 2,4 keer per hypotheek aanvraag ingevuld door de werkgever, vaak doordat er de eerste keer fouten worden gemaakt bij het invullen.

Waarom is die werkgeversverklaring nodig?

Een werkgeversverklaring is simpelweg een weergave van jouw inkomenssituatie. Hierdoor weten hypotheekverstrekkers zeker dat jij je maandelijkse hypotheek lasten gewoon kunt ophoesten wanneer ze met je in zee gaan. Het wordt dan ook vaak in combinatie met een recente loonstrook aangeleverd. Een ander onderdeel van je werkgeversverklaring is de intentie verklaring. Deze krijg je van je werkgever, wanneer hij van plan is je in vaste dienst te nemen onder de voorwaarden dat je op deze manier blijft presteren. Heb je al een vast contract? Dan heb je deze intentieverklaring niet nodig.

Wanneer de proef slaagt zal er toch altijd een soort van verklaring moeten worden aangeleverd. Alleen gebeurt dit dan via een digitale manier in samenwerking met het UWV. Hier kan dan een document worden opgevraagd dat de werkgeversverklaring overbodig maakt.

Tips voor de werkgeversverklaring

Aangezien dit proces nog wel even kan duren en de proef op dit moment alleen beschikbaar is voor een geselecteerd aantal hypotheekverstrekkers, hebben we voor jou 3 tips op een rijtje gezet. Deze tips helpen jou om de werkgeversverklaring in 1 keer goed aan te leveren bij jouw hypotheekverstrekker.

  1. De werkgeversverklaring moet door één en dezelfde persoon zijn ingevuld met dezelfde kleur inkt. Daarnaast worden ook verschillende kleuren blauw niet geaccepteerd, dus speel op save en ga voor zwart.
     
  2. Zorg altijd voor een bedrijfsstempel. Het is een kleinigheid, maar zonder deze stempel kan je je huidige verklaring de prullenbak in gooien. Mocht er geen bedrijfsstempel aanwezig zijn, dan moet er een speciale verklaring worden gemaakt op briefpapier van het bedrijf.
     
  3. Zorg altijd dat het inkomen op de verklaring hetzelfde is als op je loonstrook. Weet je nu al dat je salaris omhoog gaat? Dan moet je werkgever hier een verklaring van geven die voldoet aan alle officiële richtlijnen voor een aanvullende verklaring. 

Meer interessante pagina's: Alles over hypotheken - Informatie over het hypotheekadviesgesprek - Garant staan voor hypotheek

 

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

 

Afbeelding: werkgeversverklaring niet meer nodig van Gajus/Shutterstock.com