Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat vindt Nederland van de huidige hypotheekrente?

In opdracht van ABN Amro heeft marktonderzoeksinstituut GfK onder 1200 Nederlanders met een hypotheek onderzoek gedaan naar de hypotheekrente.

Uit het onderzoek blijkt dat vier op de tien Nederlanders met een hypotheek de eigen hypotheekrente laag of zeer laag vinden. Driekwart van die groep betaalt nog geen 3 procent hypotheekrente. Daarnaast vindt een derde van de gevraagde de rente (zeer) hoog. Van deze groep betaalt 83 procent minstens 4 procent rente.

Hypotheek oversluiten

Van de mensen die vier jaar of langer geleden een hypotheek hebben afgesloten, en nu hun rente hoog of zeer hoog vinden, heeft 46 procent besloten de hypotheek niet over te sluiten en is 15 procent het van plan wel te doen. Daarnaast heeft 16 procent er nog geen besluit over genomen en heeft de rest oversluiten nog niet overwogen. Onder de groep ondervraagden, die de eigen hypotheekrente (zeer) laag vindt, heeft een derde de hypotheek al eens overgesloten.

Voorzichtig

Laat je als hypotheekbezitter nu geld liggen als je je hypotheek niet oversluit? Dat is niet per se zo, vindt Anton Bosch, directeur Hypotheken van ABN Amro. 'Laten we hier vooral voorzichtig in zijn. Een hypotheek is niet alleen de rente die je betaalt.' Op dit moment is de hpotheekrente laag: deze is gemiddeld rond de 2,3 procent. 'Maar,' zegt Bosch, 'kijk ook naar eventuele nadelen van een nieuwe lening, zoals bijvoorbeeld andere voorwaarden en bijkomende kosten.'

Wil jij weten welke voordelen het oversluiten van je hypotheek voor jou heeft? We brengen je graag in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij je in de buurt die je alles hierover kan vertellen. 

Waarom oversluiten?

Voor bijna de helft (45 procent) van de mensen, die in de afgelopen twee jaar een hypotheek hebben overgesloten, waren lagere maandlasten de belangrijkste reden om dit te doen. Bijna een kwart wilde voornamelijk profiteren van een lagere hypotheekrente. Van deze groep hebben vier op de vijf mensen een hypotheek bij een andere verstrekker gekozen. Een kwart is bang dat oversluiten weinig tot niets zal opleveren. Verder zegt 22 procent niet over te willen sluiten, vanwege de boeterente, die zij moeten betalen bij een vervroegde aflossing van de hypotheek. In het laatste geval kan het toch gunstig zijn over te sluiten, als lagere maandlasten van een nieuwe hypotheek de kosten voor het oversluiten kunnen compenseren.

Hoe lang de huidige rente nog laag blijft, is de vraag. Op een gegeven moment zal het rentepercentage toch weer stijgen. Wanneer precies, kan niemand zeggen. Een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt kan je hier meer over vertellen.