Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verwachting en vrees voor klappen huizenbubbel

Huizenbubbel

Het grootste deel van de Nederlanders denkt dat de zogenaamde ‘huizenbubbel’ binnen een paar jaar weer zal klappen. De bubbel is het gevolg van de enorme stijging in de huizenprijzen. Deze stijging wordt veroorzaakt door een tekort aan nieuwe huizen en extreem lage rentes waardoor huizenkopers een hogere hypotheek kunnen krijgen.

Financiële gevolgen

Hoewel 62 procent van de Nederlanders een klap in de huizenprijzen verwacht, is slechts 19 procent daadwerkelijk bang dat de financiële gevolgen van de coronacrisis ook invloed zullen hebben op hun eigen woonsituatie. Veel bestaande huizenbezitters zien de overwaarde op hun huis momenteel toenemen.

Dit geldt overigens niet voor starters: bijna drie op de tien starters vreest voor de klap van de huizenbubbel, omdat het kan betekenen dat hun huis onder water komt te staan. Dat houdt in dat de waarde van de woning is gezakt tot onder de hoogte van de hypotheek die moet worden betaald. Het risico daarvan is dat iemand een flinke restschuld heeft wanneer hij wil verhuizen. Dit alles maakt de huizenmarkt steeds minder toegankelijk voor huizenkopers –en starters in het bijzonder- die weinig eigen geld of overwaarde hebben.

Activiteit op woningmarkt

De coronacrisis zorgt al langer voor activiteit op de woningmarkt. Vorig jaar vreesden veel mensen voor een stijging van de hypotheekrente, waardoor ze hun hypotheek nog snel oversloten voor een hypotheek met lage rente. Tussen april 2020 en maart 2021 steeg het aantal oversluitingen met maar liefst 20 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarnaast nam ook het aantal hypotheekaanvragen voor de verbetering van de woning sterk toe: een stijging van 41 procent in vergelijking met het jaar daarvoor.

Verbouwen en verduurzamen

De combinatie van sterk stijgende huizenprijzen, reisbeperkingen en thuiswerken zorgden ervoor dat veel mensen besloten hun woning te verbouwen en verduurzamen. Ze zagen de crisis als uitgelezen moment om te investeren in de eigen woning en het wooncomfort te vergroten. Deze groep bestaat vooral uit mensen van de leeftijdscategorieën 25 tot 35 jaar en 35 tot 45 jaar.