Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verloop afsluitingen NHG-hypotheken


Vorig jaar hebben minder mensen bij aankoop van hun woning een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten. In de eerste maand van 2019 is het aantal aanvragen voor NHG-hypotheken weer gestegen.

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen maakte bekend dat vorig jaar 88.500 huizenkopers een hypotheek met NHG hebben afgesloten, tegenover 101.200 in 2017. In de eerste maand van 2019 werd van alle hypotheekaanvragen 42 procent afgesloten met een NHG. Uit cijfers van online bank Knab blijkt dat daarmee het aantal NHG-aanvragen met 17 procent is gestegen, ten opzichte van heel 2018. Wist je dat behalve bij aankoop van een woning, je de NHG ook af kunt sluiten bij leningen voor woningverbeteringen?

Waarom NHG?

De NHG is een vangnet voor mensen die hun hypotheeklasten, om wat voor reden dan ook, niet meer kunnen betalen. Met de garantie ben je, onder bepaalde voorwaarden, beschermd tegen restschuld. De NHG-regeling zorgt ervoor dat de geldverstrekker het geld weer terug krijgt. Het aantal huishoudens dat in 2018 een beroep moest doen op de NHG is ruim gehalveerd. Tijdens de huizencrisis, die in 2009 uitbrak, liep het aantal gedwongen verkopen enorm op. Tussen 2010 en 2017 ving de NHG verliezen op ter waarde van 865 miljoen euro. Een ander voordeel van NHG is dat je in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente. Hoe hoger het risico voor de bank, hoe hoger de rente en andersom.

Meeste keuze in regio

Bank Knab verklaart de verhoging van NHG-aanvragen in januari 2019 met de verhoging van de NHG-grens van 265.000 naar 290.000 euro. Daarnaast is de eenmalige premie voor de garantie verlaagd van 1 naar 0,9 procent.

Om te weten waar je de meeste keuze met een NHG-hypotheek hebt, heeft Business Insider de gemiddelde huizenprijzen van het vierde kwartaal van 2018, van makelaarsvereniging NVM, naast elkaar gelegd. Daaruit blijkt dat je in Noordoost-Groningen voldoende keuze hebt, net als in Lelystad. Als je interesse hebt in wonen in de Randstad, kun je daar niet snel terecht met een NHG-hypotheek. Tenzij je eigen geld meeneemt.