Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verhoging hypotheekrente door corona


De coronacrisis zorgt voor veel (financiële) onzekerheid. Vanwege deze onzekerheid voeren hypotheekverstrekkers kleine renteverhogingen door. Dit betekent dat mensen die nu een huis kopen hogere maandlasten hebben. Niet voor niets stappen veel Nederlanders juist nu over van hypotheek. Wat is er precies aan de hand?

Kredietrisico’s hypotheekverstrekkers

Hypotheekverstrekkers verhogen de rente vooral vanwege de huidige kredietrisico’s. De coronacrisis heeft een grote impact op de economie. De Europese Centrale Bank kondigde een paar weken geleden extra steunmaatregelen af om de financiële gevolgen van de coronacrisis in Europa op te vangen, maar dit betekent niet dat banken helemaal geen gevolgen van de crisis ondervinden. Zo moeten banken die op de kapitaalmarkt lenen bijvoorbeeld een hogere renteopslag betalen.

Gevolgen renteverhogingen hypotheken

De geleidelijke renteverhogingen hebben een aantal consequenties voor de hypotheken. Wanneer de hypotheekrente toeneemt kun je allereerst minder geld lenen. Deze lagere lening betekent dat de betaalbaarheid van woningen op den duur minder wordt. Op termijn kan dit betekenen dat de huizenprijzen zullen zakken. Er zijn dan namelijk minder mensen die de vraagprijs kunnen betalen.

Met de renteverhogingen voor hypotheken kan een einde komen aan de historisch lage rentestanden. Sinds maart melden veel mensen zich om een hypotheek af- of over te sluiten: er is een toename van 75 procent vergeleken met het gemiddelde in voorgaande jaren in deze periode. Het aantal hypotheekaanvragen neemt langzaam weer iets af, maar is nog altijd een stuk hoger dan gemiddeld. Huiseigenaren moeten een boeterente betalen voor hun oude hypotheek, maar dat lijkt op te wegen tegen de lagere maandlasten.

Jonge hypotheeksluiters

Vooral jonge hypotheeksluiters maken zich zorgen over de maandlasten van de nieuwe hypotheek (ongeveer 22 procent van hypotheeksluiters onder de 35 jaar). Dit komt vooral doordat zij nog geen financiële buffer hebben opgebouwd en omdat ze nog weinig van hun hypotheekschuld hebben afgelost. Over het algemeen maken mensen die recent een hypotheek hebben afgesloten zich geen zorgen om hun maandlasten.