Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Veranderingen voor huizenbezitters in 2019


Ben jij huizenbezitter en benieuwd wat er voor jou allemaal verandert in 2019? Lees dan verder.

Zo zullen de woonlasten voor de meeste huizenbezitters in 2019 gaan stijgen. Door de daling van de belastingtarieven en de verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek (de bovengrens ligt dit jaar op 49 procent, dat weer een halve procentpunt lager is dan vorig jaar) kunnen veel huizenbezitters dit jaar minder rente aftrekken. Dit geldt wanneer je een jaarinkomen hebt vanaf 68.507 euro. Vanaf 2020 wordt die halve procentpunt 3 procent, waarmee het kabinet de hypotheekrenteaftrek versneld wil afbouwen.

Ook middeninkomens geraakt

Niet alleen de huizenbezitters met bovenmodale inkomens worden geraakt, ook de middeninkomens treffen wijzigingen. Het rentepercentage van de hypotheekrenteaftrek en het belastingtarief dat je moet betalen zijn gelijk. Omdat de tarieven in de tweede en derde schijf dalen, van 40,85 procent naar 38,10 procent, moet de hypotheekrente ook tegen een lager tarief worden afgetrokken.

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait gaat iets omlaag, maar omdat de WOZ-waarde van veel woningen is gestegen, levert dat meestal niet veel op. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van de eigen woning. Huizenbezitters die hun hypotheek volledig of grotendeels hebben afbetaald, zijn vrijgesteld van het eigenwoningforfait, aangezien zij niet of nauwelijks hypotheekrenteaftrek genieten. Zij worden tegemoet gekomen door de Wet Hillen. Deze regeling wordt echter vanaf 2019 in dertig jaar met 3,3 procentpunt per jaar afgebouwd.

Verdere veranderingen

Meer veranderingen in 2019 betreffen onder meer de energierekening. Die gaat flink omhoog, vanwege extra energiebelasting op gas en netbeheerkosten. De WOZ-waarde zal om diverse redenen stijgen, waardoor je woonlasten (gemeentebelastingen bijvoorbeeld) hoger worden. In 2019 kunnen meer mensen gebruik maken van de voordelen van een NHG-hypotheek, omdat de kostengrens voor een dergelijke hypotheek verhoogd is naar 290.000 euro en voor een huis met energiebesparende maatregelen is het bedrag tot 307.400. In 2019 kun je meer belastingvrij schenken voor je huis. Om hiervan gebruik te kunnen maken, dient de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud te zijn en het geld moet worden besteed aan een eigen woning.