Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Veranderingen op het gebied van hypotheek en wonen


Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Maar ook nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hypotheken en wonen. Wat er onder meer gaat veranderen in dit nieuwe jaar, lees je in dit artikel.


Eerder werden er al wijzigingen op het gebied van hypotheken en huizen kopen bekend gemaakt (na Prinsjesdag), maar hierbij vind je een update.

NHG

De NHG-grens ligt dit jaar 20.000 euro hoger dan afgelopen jaar. Je kunt dit jaar alleen een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten als de koopsom niet hoger is dan 310.000 euro. Als je energiebesparende maatregelen hebt gepland, kun je zelfs tot 328.600 euro lenen bij een hypotheek met NHG. Daarnaast is de premie, die je betaalt bij het afsluiten van een dergelijke hypotheek, per 1 januari gedaald van 0,9 naar 0,7 procent.

Energiebesparing loont

Daarnaast word je beloond wanneer je energiezuinig of energieneutraal leeft. Voor een woning met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC-waarde, maat voor energiezuinigheid) van 0 of lager mag je tot 15.000 euro extra lenen. Bij een waarde van 0 tot 0,6 kun je tot 9000 euro extra lenen. Voor een nul-op-de-meter-woning (dan levert je woning evenveel of meer energie dan dat je verbruikt) mag je 25000 euro extra lenen. Om daarvoor in aanmerking te komen, dient je inkomen minimaal 33.000 euro per jaar te bedragen.

Verder

Verder mag je vanaf dit jaar 80 in plaats van 70 procent van het tweede inkomen meenemen in de berekening van de maximale hypotheek, stijgt de WOZ-waarde gemiddeld 8 tot 10 procent en daalt de hypotheekrenteaftrek voor huiseigenaren met een bruto jaarinkomen van 68.507 euro of hoger. In 2020 daalt het aftrekbare percentage van 49 naar 46 procent. Daar tegenover staat een lagere eigenwoningforfait. Dit is een soort belasting, omdat de Belastingdienst jouw huis onder bezittingen rekent, die op termijn in waarde toenemen. In 2020 is dit 0,6 procent (was 0,65 procent) voor woningen met een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.060.000 euro. Een lager eigenwoningforfait betekent een hogere aftrek eigen woning en hierdoor een hogere belastingteruggave.

Ook het ophogen van de hypotheek wordt goedkoper. Voorheen moest je vooraf nog een verplichte kennis- en ervaringstoets ondergaan, waarna je eventueel advies in kon winnen van een adviseur, voordat je je hypotheek kon ophogen. Die toets is geschrapt, wat ervoor moet zorgen dat banken vaker zonder tussenkomst van een adviseur de hypotheek van een klant ophogen. Dat kan ongeveer 800 euro aan advieskosten schelen.

Alimentatie

Wat niet direct met hypotheken en wonen te maken heeft, maar wel invloed kan hebben op de hypotheek, is de wijziging met betrekking tot partneralimentatie. Sinds 1 januari 2020 is er een nieuwe wet van kracht, waarin de duur van partneralimentatie is verkort van 12 naar 5 jaar. Dit kan gevolgen hebben voor je maximale hypotheek.