Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Veel ontwikkelingen rondom hypotheken


Er komen meer mogelijkheden voor huisbezitters die willen verduurzamen, steeds minder mensen kiezen ervoor om hun spaarhypotheek te behouden en de huizenprijzen gaan hoogstwaarschijnlijk dalen door coronacrisis: er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van hypotheken. Wat is er aan de hand?

Uitbreiding leningen uit warmtefonds

Huiseigenaren die willen verduurzamen hebben hier niet altijd het geld voor. Daarom wil het kabinet via het warmtefonds meer leningen beschikbaar stellen. Het warmtefonds is een afspraak uit het Klimaatakkoord en biedt financiering tegen een aantrekkelijke rente. Omdat niet iedereen in aanmerking komt voor een reguliere financiering, wil minister Kajsa Ollongren de voorwaarden verruimen. Dit moet ervoor zorgen dat ook doelgroepen die de lening nu niet kunnen betalen dat straks wel kunnen. Overigens is er ook kritiek op deze aanpassing: er is vaak een reden dat mensen niet kunnen lenen en de kans bestaat dat ze ondanks de zachte voorwaarden alsnog een zekere schuld oplopen.

Spaarhypotheek minder populair

Steeds minder huizenbezitters kiezen na een verhuizing of oversluiting opnieuw voor een spaarhypotheek. Een spaarhypotheek houdt in dat je als huizenbezitter niets aflost, maar dat je begint met het vullen van een spaarpot. Deze spaarpot vult de bank aan met het rentepercentage dat je als woonlast maandelijks kwijt bent. Wanneer de spaarpot tot het hypotheekbedrag komt betaal je de hypotheek in één keer af. Het afsluiten van een nieuwe spaarhypotheek is niet mogelijk; alleen bestaande spaarhypotheken kunnen doorlopen.

Een aantal jaar geleden was deze hypotheekvorm razend populair vanwege het hoge rentepercentage en de hypotheekrenteaftrek. Inmiddels zijn beiden sterk afgebouwd waardoor de spaarhypotheek een stuk minder aantrekkelijk werd. In sommige gevallen is oversluiten nu gunstig, maar dit geldt niet voor iedereen met een spaarhypotheek.

Gevolgen coronacrisis voor woningmarkt

De coronacrisis heeft een groot effect op de woningmarkt. De afgelopen weken waren erg druk, waardoor er bij veel geldverstrekkers wekenlange vertragingen zijn opgelopen. Niet alleen de drukte zorgt voor de lange wachttijden; ook de strengere eisen die hypotheekverstrekkers stellen spelen een rol. Woningkopers worden lang in onzekerheid gehouden, wat voor veel stress zorgt.

Daarnaast is het vertrouwen in de woningmarkt onder starters en woningbezitters lager dan ooit. Dit lijkt terecht te zijn. De Nederlandse Bank (DNB) voorspelt dat –door toegenomen werkeloosheid- de huizenprijzen flink zullen dalen. Deze voorspelling zorgt er nu al voor dat minder mensen een huis willen kopen, want als je nu een huis koopt is het goed mogelijk dat dit over een paar jaar een stuk minder waard is.

Er verandert veel in deze verwarrende tijden. Ben jij van plan om binnenkort te verhuizen of van hypotheek te veranderen? Bekijk dan onze gids voor meer informatie.