Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Tarieven hypotheekadvies flink gedaald

Een hypotheekadvies kostte in 2012 gemiddeld drieduizend euro, maar de kosten hiervan zijn in de afgelopen drie jaar flink gedaald; u krijgt nu een hypotheekadvies voor ongeveer zeventienhonderd euro. Het gemiddelde uurtarief van een financieel consult lag in 2012 op 122 euro per uur en dat was in 2014 al gedaald naar 107 euro per uur.

De klant betaalt het hypotheekadviesgesprek

Tot 1 januari 2013 werden de adviseurs voor ieder verkocht product betaald door banken en verzekeraars. Het was daardoor voor klanten vaak niet duidelijk wat de adviseur verdiende aan het adviesgesprek. Nu is dat anders: de adviseurs mogen niet meer op deze manier betaald worden, als het gaat om complexe financiële producten zoals hypotheken, pensioenen en levensverzekeringen. Zij moeten nu zelf de kosten van het gesprek in rekening brengen bij de klant.

Hypotheekadviseurs niet gelukkig met nieuw systeem

Consumenten hebben hierdoor niet alleen beter inzicht in de verdiensten van de adviseur, maar ze onderhandelen ook over het uurtarief. Hierdoor worden de adviseurs gedwongen om meer te concurreren op prijs en dat houdt de tarieven laag. De financiële consultants zijn hier zelf niet zo gelukkig mee, want zij zien hun inkomsten flink teruglopen. Bovendien vinden zij het nieuwe systeem oneerlijk, omdat banken tegen een veel lager tarief een hypotheekgesprek kunnen voeren. Voor de banken zijn adviesgesprekken tenslotte niet hun belangrijkste bron van inkomsten.

Heeft u hypotheekadvies nodig? Vraag hier een gratis oriënterend hypotheekgesprek aan.

Bron: Joost van der Meer- Volkskrant.nl- 16 februari 2015

Afbeelding: adviesgesprek van Alexander Raths/ Shutterstock.com