Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Steeds minder betalingsachterstand op hypotheek

Er zijn steeds minder Nederlanders met een betalingsachterstand op hun hypotheek. In de afgelopen twaalf maanden is het aantal Nederlanders met een langdurige betalingsachterstand op de hypotheek met 12 procent gedaald.
 
Onlangs verscheen de Hypotheekbarometer van Stichting BKR. Die geeft inzicht in de trends en ontwikkelingen van betalingsachterstanden op Nederlandse hypotheekcontracten. Volgens de barometer telde Nederland per 1 april 2018 bijna 86.000 mensen met een langdurige betalingsachterstand op hun hypotheek. Het jaar daarvoor waren dit er nog 98.000.

Sinds 2015

Dat is een groot verschil met drie jaar geleden. In juli 2015 bereikten de betalingsproblemen op de hypotheek een dieptepunt. Toen zaten er ruim 113.000 Nederlanders in de problemen. Stichting BKR vindt de daling van 12 procent, in vergelijking met 2017, flink. Het einde van de economische crisis en de verminderde werkloosheid van de afgelopen jaren hebben aan deze goede ontwikkeling bijgedragen.

Overheidsmaatregelen

De daling van het aantal mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek zal volgens het BKR doorzetten. Diverse maatregelen, die de overheid neemt, hebben daarop invloed. Zo kun je als koper nog steeds niet meer lenen dan de woningwaarde. Daarnaast wordt het minder aantrekkelijk om een hoge hypotheek te nemen wanneer de hypotheekrenteaftrek (versneld) wordt verlaagd.

Wanneer betalingsprobleem?

Je spreekt van een betalingsprobleem op de hypotheek wanneer je meer dan drie maanden achter loopt met betalen van je hypotheek. Wanneer je weer alles hebt betaald, wordt de achterstandsmelding hersteld. een betalingsachterstand onstaat natuurlijk niet zomaar. Wellicht kun je het hypotheekbedrag niet opbrengen omdat deze te hoog is vanwege de rente. Gelukkig kun je deze rente verlagen door je hypotheek over te sluiten via een onafhankelijke hypotheek adviseur bij jou in de buurt. We brengen je graag in contact.