Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Starterslening nog uiterlijk tot 2017

Starters op de woningmarkt kunnen in sommige gemeentes tot 2017 nog een zogenaamde starterslening krijgen. Deze lening, eigenlijk een tweede hypotheek, wordt verstrekt door de gemeente en is bedoeld voor starters die hun woning net niet kunnen betalen. Maximaal 20 procent van de koopsom kan met de starterslening gefinancierd worden.

Als u in aanmerking komt voor deze lening, dan hoeft u de eerste drie jaar geen rente en aflossing te betalen. Pas na drie jaar begint u af met afbetalen, zodat u eerst de gelegenheid heeft om aan uw carrière te werken en meer te gaan verdienen. De kosten van de eerste drie jaar zijn een cadeautje van de gemeente: die hoeven daarna niet alsnog betaald te worden.

Mocht u na drie jaar niet genoeg verdienen om te gaan afbetalen, bijvoorbeeld omdat uw salaris niet zo snel gestegen is als verwacht, dan betaalt u wat u wel kunt missen. Dit geldt overigens alleen voor de starterslening, niet voor de eerste hypotheek op uw huis! Verder komen er wel wat extra kosten bij het afsluiten van de starterslening: 1,5% afsluitkosten, 1% borgtochtprovisie en notariskosten voor de tweede hypotheek (de starterslening).

Veel verschillen starterslening per gemeente

Of u in aanmerking komt voor een starterslening hangt af van de gemeente waar u een huis wilt kopen. Die bepalen zelf of en onder welke voorwaarden zij de lening verstrekken. Op dit moment kunt u nog in 256 van de 400 gemeenten terecht voor een starterslening. Het zijn vooral de gemeentes die meer inwoners willen, die de leningen verstrekken. In Zeeland bijvoorbeeld verstrekt 85 procent van de gemeenten de lening, terwijl in de Randstad alleen Utrecht meedoet. Sommige gemeentes werken met bepaalde postcodegebieden waarvoor de lening aangevraagd mag worden, of met een maximum bedrag wat uw huis mag kosten.

Kortom, als u in aanmerking wilt komen voor de starterslening, informeert u dan eerst in uw gemeente of zij die verstrekken en onder welke voorwaarden. Tot 2017 maakt u nog een kans, daarna wordt de lening waarschijnlijk door alle gemeenten opgeheven. 

Bron: Wegwijs.nl- 30 juli 2015

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Starterslening nog uiterlijk tot 2017 van Nick_Nick/ Shutterstock.com