Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Starters vragen minder hypotheken aan

Het aantal starters dat voor het eerst een hypotheek afsluit is in het laatste kwartaal van 2016 met 16% gedaald ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015. Terwijl het aantal doorstromers in dezelfde periode juist met 26% steeg, blijkt uit onderzoek van de Hypotheker. De reden? Koopwoningen worden te duur voor starters en de concurrentie van de doorstromers is te hoog.

101% van woningwaarde financieren

Door de verscherpte hypotheekregels is het voor starters steeds lastiger om een huis te kopen. Zo mag er vanaf dit jaar nog maar 101% van de marktwaarde van de woning worden gefinancierd met een hypotheek. Starters moeten dus steeds meer gebruik maken van spaargeld of financiële steun van familie of vrienden. In meer steden is het voor doorstromers makkelijker geworden om een huis te kopen, vanwege de verkoop van hun eigen woning met overwaarde.

Hypotheekrenteaftrek alleen bij lineaire- of annuïteitenhypotheek

Starters die nu een hypotheek afsluiten moeten, om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek, de hypotheek volledig aflossen. Dat kan dus met een lineaire- of annuïteitenhypotheek. Doorstromers daarentegen kunnen een deel van de woningwaarde aflossingsvrij financieren. Daardoor hebben ze een meer profijt van de lage rente en de hypotheekrenteaftrek.  

Grote steden onbetaalbaar voor starter

Het probleem voor starters is het meest nijpend in de grote steden. In Amsterdam is het aantal starters dat een hypotheek afsloot gedaald met 33% en in Utrecht met 27%. Het aantal doorstromers met een afgesloten hypotheek steeg juist in Amsterdam met 34% en Rotterdam met 42%. De woningprijzen in Amsterdam zijn flink gestegen. Zo ben je voor een vierkante meter bijna 90% meer kwijt dan de rest van Nederland; 3 jaar geleden was dat 50%.

Ben je starter? Laat je dan niet helemaal uit de veld slaan door dit bericht. Want wat tegenwind betekent niet dat het onmogelijk is. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kijkt graag met je mee of jouw droomhuis binnen je bereik ligt.