Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Rentemiddeling interessanter


Heb je wel eens over rentemiddeling nagedacht vanwege de lage hypotheekrente van het moment? Als je twijfelt over rentemiddeling kun je na het lezen van dit artikel wellicht een keuze maken. Per 1 juli 2019 mogen hypotheekaanbieders bij rentemiddeling niet meer vragen dan het financiële nadeel dat ze door rentemiddeling hebben.

Als je je hypotheek al lange tijd geleden hebt afgesloten, betaal je waarschijnlijk een veel hogere rente dan wanneer je die recent zou afgesloten hebben. Om toch te profiteren van de huidige lage rente, kun je ervoor kiezen je hypotheek over te sluiten of voor (zuivere) rentemiddeling gaan. Bij dat laatste verleng je je bestaande contract tegen een lagere rente, waardoor je het verschil tussen beide niveaus kunt middelen. Dan betaal je een rente die tussen de nieuwe lage rente en je huidige rente ligt.

1 juli

Door een wijziging van het ‘Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft’ mogen geldverstrekkers vanaf 1 juli 2019 bij rentemiddeling niet meer rekenen dan het financieel nadeel dat ze bij vroegtijdig opzeggen van het contract oplopen. Bij bemiddeling werden door geldverstrekkers eerder nog boetes of diverse opslagen opgelegd, maar dat mag niet meer. Deze nieuwe regelgeving zorgt voor meer risico’s voor geldverstrekkers. Om die risico’s te compenseren, heb je bij rentemiddeling niet altijd meer de mogelijkheid extra af te lossen.

Doorlopende controle

Banken reageren divers op de nieuwe regels omtrent rentemiddeling. De ene bank stopt met het aanbieden van rentemiddeling, waar anderen de optie gewoon blijven aanbieden. Met of zonder bepaalde extra voorwaarden. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten controleert doorlopend of banken zich aan de nieuwe regels houden.

Offertes

Wanneer je nadenkt over je hypotheek over te sluiten of voor rentemiddeling te kiezen, is het verstandig twee offertes op te vragen. Een voor oversluiten en een voor rentemiddelen. Vergelijk die twee offertes goed of bespreek ze met een hypotheekadviseur.