Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Regeling hypothecair krediet 2019 niet verstandig voor energieneutrale huizen

Vereniging Brede Stroomversnelling is het niet eens met het voorstel van het ministerie van Financiën om slechts €5.000 euro verschil in hypotheekruimte tussen nul-op-de-meterwoningen (NOM-woningen) en die met een energieprestatiecoëfficiënt (ECP/EI=0, maat voor energiezuinigheid) van 0 of lager. Volgens de vereniging is dat onverantwoord. De vereniging Brede Stroomversnelling is een coalitie van onder meer industrie, gemeenten en woningcorporaties.

Energiezuinige woningen

Bovengenoemde woningen wekken evenveel (of zelfs meer) energie op als dat het nodig heeft voor het huis en het huishouden. Dat kan door een upgrade van de woning met onder meer gevelaanpak, slimme installaties en eigen energieopwekking. Momenteel kunnen kopers van dit soort huizen € 25.000 euro lenen boven op de gebruikelijke maximale financieringslast. Volgens de Regeling hypothecair krediet 2019 verandert dat volgend jaar voor de EPC=0-woningen: die wordt verlaagd naar € 20.000 euro. Er hoeft geen energieprestatiegarantie te worden verstrekt.

Energiebesparende maatregelen

Kopers van energiezuinige huizen kunnen maximaal € 25.000 euro extra lenen boven op de gebruikelijke maximale financieringslast wanneer zij kiezen voor energiebesparende maatregelen zoals een: 
  • HR-ketel
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler- en cellen
  • Spouwmuur- dak en vloerisolatie
  • HR++ beglazing

Verschil woningen

Beide huizen zijn duurzaam, maar toch verschillend. Bij NOM-woningen komen de gebouwgebonden en de gebruiksgebonden energielasten samen niet boven nul uit. Een EPC-huis heeft geen gebouwgebonden, maar wel gebruiksgebonden energielasten. Dat is het energieverbruik voor huishoudelijke apparatuur.

Onverantwoord

Vereniging Brede Stroomversnelling vindt de regeling niet verstandig. Volgens de organisatie is het verschil van € 5.000 euro te laag. Ze vreest dat het leidt tot onverantwoorde financieringssituaties. Om het duidelijk te maken berekende de Vereniging het gemiddelde verschil uit bij € 5.000 euro verschil in hypotheekruimte: dat komt neer op € 197 euro netto hypotheeklasten per jaar.  De energielasten lopen uiteen van € 616 tot € 911 euro per jaar. Betreffende respectievelijk appartementen en vrijstaande woningen.

Hypotheekadviseur

De hypotheekverstrekker zet het extra hypotheekbedrag in een depot en controleert of het ook daadwerkelijk het volledige aan energiebesparende maatregelen wordt besteedt. Daarvoor zullen zij vragen om de aankoopnota's in te zien. Een onafhankelijke hypotheekadviseur vertelt je graag onder welke voorwaarden je 106% van de waarde van de woning als hypotheek kunt nemen.