Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Profiteren van de lage hypotheekrente


De hypotheekrente is nog steeds dalend en de verwachting is dat een stijging van de rente op zich laat wachten. Profiteer jij al van die historisch lage rentepercentages? Er valt daarin heel veel te winnen.

Voor starters op de arbeidsmarkt is het lastig echt te profiteren van de lage rente. Hoewel ze heel gemakkelijk aan de lage rente kunnen komen (oversluiten, rentemiddeling e.d. is op starters immers niet van toepassing), wordt het lastig gemaakt voor starters, omdat er weinig huizen aangeboden worden en de prijzen hoog zijn. Veel starters zijn gewezen op minder gewilde regio’s. Wie al een koophuis heeft, kan op diverse manieren profiteren van de lage hypotheekrente, ondanks eventuele boetes.

Rente-opslag

Vanwege de snel stijgende huizenprijzen, is in veel situaties een risico-opslag op de hypotheek niet meer nodig of kan deze worden verlaagd, waardoor de hypotheekrente kan worden verlaagd. Wanneer je nog midden in een looptijd van je hypotheek zit, is rentemiddeling wellicht een optie. De actuele lage rente en de rente die je hebt vast gezet worden dan gemiddeld, waarbij een boete voor oversluiten wordt uitgesmeerd over de nieuwe periode.

Sinds 1 juli is rentemiddeling goedkoper. Geldverstrekkers mogen alleen nog effectieve kosten berekenen bij rentemiddeling.

Openbreken

Wanneer je (voor 2013) een hypotheek hebt afgesloten met een aflossingsvrij deel dien je die aan het einde van de looptijd te verlengen. Wanneer je inkomen sterk is gedaald, bijvoorbeeld door pensionering, kan dit een probleem vormen. Het is mogelijk de hypotheek nu al open te breken om zo te kunnen profiteren van de lage rente. Vijftigplussers kunnen de rente voor 30 jaar vastzetten (alleen verstandig als je weet dat je nog lang in hetzelfde huis blijft wonen), waardoor ze tot ver na de pensionering zekerheid hebben over de maandlasten. Let er op dat het openbreken van je hypotheek een boete oplevert. Vergelijk dus goed wat voor jouw situatie gunstig is.

Ander huis

Verhuizen naar een ander huis is een goedkope oplossing (zonder boetes) naar een lagere rente over te stappen. Sommige mensen verhuizen binnen hun eigen buurt of zelfs binnen de eigen straat naar een vergelijkbaar huis. Ze willen eigenlijk niet verhuizen, maar wel profiteren van de lage hypotheekrente. Ook bij overlijden of aan het eind van de looptijd kan een hypotheek boetevrij worden beëindigd.

Renteverschil

Het verschil in rente wordt duidelijk wanneer je de rentepercentages van nu vergelijkt met die van jaren terug. Waar je ongeveer tien jaar geleden nog een hypotheek afsloot tegen circa 6 procent, doe je dat tegenwoordig tegen veel lagere rentepercentages. Over een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, met een looptijd van 5 jaar, betaal je iets meer dan een procent.