Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Problemen na termijn aflossingsvrije hypotheek


Ben jij een van de 2 miljoen mensen met een aflossingsvrije hypotheek? Check dan je inkomen op lange termijn. Ongeveer tien procent van die 2 miljoen heeft een groot financieel probleem als het inkomen in de toekomst daalt. Dat zegt Vereniging Eigen Huis (VEH). Deze cijfers komen uit een analyse van de eerste uitkomsten van de onlangs gelanceerde VEH-hypotheekscan.


De eerste analyse is gebaseerd op 56.000 ingevulde hypotheekscans. Maandlasten dreigen voor veel mensen onbetaalbaar te worden, doordat men bijvoorbeeld met pensioen gaat. Uit een onderzoek van ANBO (belangenorganisatie voor senioren), dat de organisatie samen startte met EénVandaag, blijkt dat meer mensen in de problemen komen. Dit kan ook komen doordat er een hogere rente gehanteerd wordt of het voordeel van hypotheekrenteaftrek wegvalt. Verder blijkt dat weinig mensen zich zorgen maken over de toekomst. Volgens ANBO vaak onterecht.

Vooral ouderen

Recent, op 1 oktober 2018, lanceerde VEH de hypotheekscan. Die lancering viel samen met de campagne ‘Aflossingsblij’, een initiatief van Nederlandse banken. Omdat slechts het inkomen telt voor een nieuwe hypotheek - en niet de overwaarde of het vermogen van de betreffende persoon - pakt het voor veel mensen negatief uit. Vooral voor ouderen. ANBO vindt dat banken de hele situatie moeten bekijken en vervolgens het risico in moeten schatten. Momenteel zitten veel mensen in onzekerheid, omdat ze hun hypotheek moeten aflossen, terwijl er geen mogelijkheid is tot financiering.

Schulden

Uit het ANBO-onderzoek, gehouden onder 4.000 leden en niet-leden, blijkt verder dat senioren nog flinke hypotheekschulden hebben. Vooral tussen 2035 en 2038 worden problemen verwacht. In die periode loopt voor 700.000 huishoudens de aflossingsvrije hypotheek af, waarmee het recht op renteaftrek ook eindigt.