Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Overlijdensrisicoverzekering goedkoper na aflossing hypotheek

Heb jij (extra) afgelost op je hypotheek? En dan ook je overlijdensrisicoverzekering aangepast? 99 procent van de huishoudens die extra hebben afgelost op hun hypotheek is oververzekerd, blijkt uit onderzoek van informatieplatform Uitvaartverzekeringwijzer.net. Het onderzoek is gehouden onder 516 huishoudens met een hypotheek. 

Wettelijk verplicht ben je niet om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, wanneer je een hypotheek afsluit. Echter, veel hypotheekverstrekkers verlenen geen hypotheek wanneer je geen overlijdensrisicoverzekering afsluit. Als jij overlijdt, valt je inkomen weg. Met de overlijdensrisicoverzekering kunnen nabestaanden toch de woninglasten blijven betalen. Deze verzekering wordt alleen uitgekeerd, wanneer je voor een bepaalde leeftijd overlijdt.

Minder schuld

Wanneer je aflost op je hypotheek en helemaal als je extra aflost, kan op den duur ook het verzekerde bedrag van je overlijdensrisicoverzekering omlaag, tenzij je vrijgekomen geld wilt laten besteden aan meer dan je woonlasten alleen. Dit zorgt voor een lagere premie. Uit het onderzoek blijkt dat de hypotheekschulden worden verlaagd door middel van aflossen, maar dat de overlijdensrisicoverzekering daarop niet wordt aangepast. Aanpassen van de overlijdensrisicoverzekering kan in een looptijd van dertig jaar enkele duizenden euro’s schelen. Check vooraf wel even of dit kan bij je bank en welke kosten het je oplevert.

Ook besparen

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je ook kiezen voor een lineaire of annuïteitenverzekering. Bij een lineaire verzekering daalt het verzekerde bedrag in gelijke stappen. Bij een annuïteitenverzekering daalt het verzekerde bedrag in steeds grotere stappen. Hoewel bij deze verzekeringen de verzekerde bedragen al dalen, kan het ook lonen deze overlijdensrisicoverzekeringen aan te passen, wanneer je extra hebt afgelost. Ook al zal naar verwachting de besparing minder groot zijn.

Overstappen kan ook lonen

De premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn vanaf 2000 gehalveerd. Heb je daarvoor een overlijdensrisicoverzekering afgesloten, dan ben je inmiddels waarschijnlijk goedkoper uit wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar. Let er op dat je nooit je oude verzekering opzegt, voordat je geaccepteerd bent door de nieuwe verzekeraar en vraag vooraf toestemming aan de bank.