Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Overlijdensrisicoverzekering bij NHG-hypotheek niet meer verplicht


Vanaf 2020 is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) ook niet meer verplicht bij bestaande hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Sinds 2018 geldt dit al voor nieuwe hypotheken met NHG. Op deze manier hoopt NHG de woningmarkt toegankelijker te maken voor ouderen, chronische zieken en ex-patiënten; mensen voor wie de verplichte overlijdensrisicoverzekering een drempel vormt voor een NHG-hypotheek af te sluiten.

Wanneer je gezond bent, kun je normaliter heel gemakkelijk een ORV afsluiten. Echter, voor ouderen, chronisch zieken en ex-patiënten is dit lastiger. Deze groep loopt meer risico op overlijden, waardoor de maandelijkse premie voor hen hoger is. Dit kan gevolgen hebben voor het wel of niet verkrijgen van de hypotheek. 

Besparen

Denk je er nu aan de ORV op te zeggen, omdat deze niet meer verplicht is? Het is wijsheid dit besluit te overdenken, omdat een ORV zekerheid biedt voor je nabestaanden (inkomensgat wordt (deels) opgevangen). De premie voor overlijdensrisicoverzekeringen is afgelopen jaren sterk gedaald. Controleer of je kunt besparen op de verzekering. Omdat de kosten maandelijks terugkomen, levert een lagere premie al snel een leuke besparing op.

Wist je dat, volgens onderzoek van financieel intermediair De Hypotheekshop, starters in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland de meeste kans op een nieuwe woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben?