Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Onverzekerd een huis kopen

Het kan. Een huis kopen zonder een overlijdensrisicoverzekering (orv) af te sluiten. Alleenstaanden (zonder kinderen) kiezen daar steeds vaker voor, meldt adviesorganisatie De Hypotheekshop. Toch raden financieel adviseurs aan goed aan nabestaanden te denken.

Met een orv, die tot 1 januari 2018 verplicht was bij het afsluiten van een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie, kan iemand ervoor zorgen dat nabestaanden na overlijden (zonder de inkomsten van de verzekeringnemer) de hypotheek- en woonlasten nog kunnen betalen. Zij ontvangen dan eenmalig het bedrag, waarvoor verzekerd was.Tegenwoordig kun je alleen nog een annuïtaire of lineaire hypotheek afsluiten, waarbij je verplicht moet aflossen. Daarnaast kun je tot maximaal honderd procent van je woningwaarde lenen. Daardoor wordt het overlijdensrisico steeds minder. 

Toch is het verstandig om je hier goed over te laten informeren. Consumind brengt je graag kosteloos en vrijblijvend in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Zij kunnen je alles vertellen over de overlijdensrisicoverzekering en of het verstandig is om deze verzekering af te sluiten. 

Orv-plicht verleden tijd

De Hypotheekshop geeft aan dat bij veel geldverstrekkers de orv-plicht, ook voor hypotheken zonder NHG, niet meer geldt. Vanwege die ontwikkeling onderzocht de adviesketen hoeveel orv's er de laatste maanden van 2017 tot en met de eerste drie maanden van 2018 werden afgesloten. Het aantal kopers, die samen een huis kochten, daalde niet veel. Begrijpelijk wellicht, de overgebleven partner kan dan toch in het huis blijven wonen. De afname bij alleenstaanden (zonder kinderen) was fors: 35 procent.

Risico

Hoewel alleenstaanden zonder kinderen het afsluiten van een orv als weggegooid geld kunnen zien, wordt ze toch geadviseerd goed na te denken over de beslissing wel of geen orv af te sluiten. Als iemand geen kinderen heeft, is er misschien verdere familie, zoals ouders, broers en/of zussen. Bij overlijden zonder verzekering is er altijd een risico dat nabestaanden het huis voor minder moeten verkopen, en daardoor wellicht met een restschuld achterblijven, of het huis niet kunnen betalen. Mocht iemand te zijner tijd een relatie krijgen, kan diegene altijd nog een orv afsluiten. Ook kun je als alleenstaande een orv met een looptijd van 10 jaar overwegen. Dan heb je na die tijd een groot gedeelte afgelost. Dat is veiliger voor eventuele nabestaanden.

Wil jij weten wat het risico is wanneer je een woning koopt zonder overlijdensrisicoverzekering? Laat je adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt.