Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nederlanders last van leningen uit verleden

In opdracht van het Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft de Tilburg University een onderzoek uitgevoerd naar de schulden van Nederlanders. Uit dit onderzoek blijkt dat een deel van de Nederlandse huishoudens last heeft van leningen die zij in het verleden zijn aangegaan. Vooral voor mensen die nu werkeloos zijn, of werk hebben waarmee ze minder verdienen dan op het moment dat ze de lening afsloten, blijken de leningen een probleem te zijn.

Toch staan veruit de meeste mensen (85%) nog steeds achter de leningen die ze destijds hebben afgesloten. Sommigen vinden achteraf wel dat de lening te risicovol was, maar ze zijn er niet door in de problemen gekomen. Zes procent van de ondervraagden heeft wel spijt, met name omdat zij wel in de financiële problemen zijn geraakt, of ze vrezen dat dit nog zal gebeuren.

De laatste paar jaar worden er minder leningen afgesloten dan in de jaren daarvoor. Van de ondervraagden heeft maar dertien procent in de afgelopen twee jaar nog een nieuwe lening afgesloten. Sowieso zijn er meer Nederlanders die hun spaargeld moeten aanspreken om rond te komen en een paar procent van de Nederlanders kan alleen maar rondkomen door nieuwe leningen af te sluiten.

Gemeenten moeten verantwoordelijkheid nemen

De onderzoekers vinden dan ook dat gemeenten hierin hun verantwoordelijkheid moeten nemen: ’De schuldhulpverlening is een primaire verantwoordelijkheid van de gemeenten, maar er zijn signalen dat veel probleemgevallen niet de aandacht krijgen die ze verdienen.’ Natuurlijk kost dit de gemeenten en/ of het Rijk geld, maar niets doen kost ook geld. ‘Hoe langer mensen in een onhoudbare schuldpositie blijven, hoe groter ook de maatschappelijke schade in termen van gemiste productiviteit, ziektekosten en uitkeringen.’

Lagere rente op uw huidige lenigen

Heeft u ook leningen die u nog moet aflossen? ConsumindFinance biedt hulp bij het verlagen van de rente op uw lopende leningen. Vul uw gegevens in en er wordt kosteloos voor u gekeken of uw rentes verlaagd kunnen worden! 

Bron: Nu.nl- 27 november 2015

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

 

Afbeelding: Nederlanders last van leningen uit verleden van Lumpang Moonmuang/ Shutterstock.com