Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nederland heeft meeste huishoudens met hypotheek


In Nederland heeft circa 70 procent van de bevolking een eigen woning. Daarvoor heeft 61 procent een hypotheek afgesloten. Daarmee torent Nederland ver boven andere landen uit; het gemiddelde in de hele EU is 26,5 procent. Dit blijkt uit ‘Nederland langs de Europese meetlat 2019’, een uitgebreid onderzoek uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Naast Nederland hebben Zweden en Denemarken ook een hoog percentage huishoudens met hypotheek. Respectievelijk 52,2 en 47,8 procent. Uit het onderzoek blijkt verder dat het hoge aantal huishoudens met een hypotheek in Nederland niet komt door het grote aantal kopers, in vergelijking met huurders. Nederland is een van de acht landen met het laagst aantal kopers. Vooral in Oost-Europa heeft bijna iedereen een koophuis, veelal zonder hypotheek. Wist je dat in Roemenië 97 procent van de huishoudens en koopwoning heeft en dat maar 1,1 procent daarvoor een hypotheek heeft afgesloten? Duitsland herbergt in verhouding de meeste huurders. Daar koopt en huurt men bijna 50/50.

Het rapport

Met het onderzoek heeft het CBS ook gekeken naar de prijsontwikkeling van nieuwbouwhuizen in de EU. Vorig jaar werd een dergelijk huis in Nederland 12,7 procent duurder. Binnen de EU stegen alleen de prijzen in Slovenië harder. Uit het rapport blijkt verder onder meer dat Nederlanders tevredener over hun leven en optimistischer over hun toekomst zijn dan de gemiddelde burger van de Europese Unie. Het verschil in inkomens is in Nederland relatief laag en het land kent het hoogste welvaartsniveau. Op duurzame energie valt er voor Nederland nog veel winst te behalen.