Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Na scheiding in huis blijven wonen? Met NHG-hypotheek bestaat die mogelijkheid


Sta je op het punt te scheiden en wil één van jullie in jullie koophuis blijven wonen? Je ex uitkopen, is in de praktijk vaak lastig. Dat komt onder meer door de stijgende huizenprijzen. Naast dat de maandelijkse lasten helemaal voor jouw rekening komen, dien je de helft van een eventuele overwaarde aan je ex-partner te betalen. Dat zorgt veelal voor problemen.

Wanneer die overwaarde niet betaald kan worden, bestaat er een kans dat beide partners het huis uit moeten. Vooral als er kinderen bij betrokken zijn, is dat een onwenselijke situatie. Voor mensen met een NHG-hypotheek in een dergelijke situatie is er goed nieuws: NHG heeft sinds dit jaar de leennormen versoepeld, waarmee het makkelijker wordt voor een van de partners in het huis te blijven wonen. De organisatie deed dit na een proef onder circa duizend mensen die in scheiding lagen. NHG hielp deze mensen met het behouden van de woning.

Uitgavenpatroon

Waar eerder door de hypotheekverstrekker alleen werd gekeken naar hoe hoog de totale NHG-lening mocht zijn (op basis van je inkomen en de waarde van het huis), mag nu je uitgavenpatroon worden meegenomen in de bepaling van de hoogte van de hypotheek. Er wordt gekeken of je de daadwerkelijke lasten kunt dragen. Dit gebeurt via de zogenaamde beheertoets. NHG heeft hierbij direct contact met de betreffende hypotheekverstrekker. Die moet goed kunnen onderbouwen dat iemand in staat is extra lasten te dragen.