Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Minder huizen onder water

Volgens De Nederlandsche Bank staan er nog ongeveer 960.000 huizen in Nederland onder water. Dat betekent dat de hypotheeklast op deze huizen hoger is dan de waarde van de huizen. Twee jaar geleden stonden nog 1,3 miljoen huizen onder water.

Nederlanders hebben dus flink afgelost en ze zijn ook een beetje geholpen door de stijgende huizenprijzen. In totaal hebben de huishoudens ruim 29 miljard euro extra afgelost. Dat kon doordat de rente op spaardeposito’s laag was, waardoor extra aflossen aantrekkelijker was dan sparen. Mede hierdoor is het gemiddelde ‘onderwaterbedrag’ afgenomen van 20 procent naar 16 procent van de waarde van de huizen.

Ook de verruiming van de schenkingsvrijstelling heeft positief bijgedragen. Het maximaal vrij te schenken bedrag was tijdelijk verhoogd van 52.000 euro naar 100.000 euro en in die periode zijn er meer aflossingen gedaan van meer dan 52.000 euro.

Voorlopig nog niet alle huizen ‘op het droge’
Toch zal de komende jaren nog een flink deel van de huizen onder water blijven staan. De Nederlandsche Bank heeft becijferd dat, bij een prijsstijging van twee tot drie procent per jaar, er in 2020 nog steeds op 250.000 tot 350.000 huizen een grotere hypotheeklast rust dan dat de huizen waard zijn.  

Bron: NU.nl - 15 oktober 2015

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage
 

Afbeelding: Huis kopen - Gopixa / Stutterstock.com