Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Steeds minder betalingsachterstanden hypotheek

Goed nieuws: er zijn steeds minder mensen in Nederland die een betalingsachterstand op hun hypotheek hebben. In het najaar van 2015 stond nog maar bij 0,58% van de hypotheken een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen open. Bijzonder genoeg geldt dit percentage niet voor hypotheken die afgesloten zijn in 2011 en 2012: bij die hypotheken ligt het percentage twee keer zo hoog.

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft becijferd dat er in 2014 nog bij 22% van de hypotheken een betalingsachterstand was. Moody’s gaat er vanuit dat de aantrekkende economie oorzaak is van de enorme daling in betalingsachterstanden.

Verschillende oorzaken voor betalingsachterstanden hypotheek

Omdat in Nederland na 2012 de huizenprijzen nog daalden, kwamen veel huizen toen onder water te staan, wat de betalingsbereidheid niet ten goede kwam. Bovendien verloren veel mensen tussen 2012 en 2014 hun baan, wat er ook mee te maken kan hebben dat er nog relatief veel betalingsachterstanden zijn bij hypotheken uit 2011 en 2012.

Na 2012 gaat het dus aanmerkelijk beter met het betalen van de hypotheeklasten. Mogelijk hebben de kabinetsmaatregelen daarmee te maken. De leennormen zijn toen aangescherpt en ook aflossingsvrij lenen is flink aan banden gelegd.

Bron: Sander van Mersbergen- AD.nl - 4-2-2016

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

 

Afbeelding: Steeds minder betalingsachterstanden hypotheek van Lumpang Moonmuang/Shutterstock.com