Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Minder afsluitingen van hypotheken in mei

Te koop

Vorige maand werden er minder hypotheken voor koopwoningen afgesloten dan in de maand mei een jaar eerder. Tegelijkertijd is het totaalbedrag gelijk gebleven. Dit is opvallend, omdat het betekent dat het gemiddelde hypotheekbedrag is gestegen.

Stijging hypotheekbedrag

Volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) werden er vorig jaar mei in totaal 37.517 hypotheken afgesloten. Dit jaar valt dat aantal lager uit, namelijk: 36.803. Hoewel er dus ruim 700 hypotheken minder zijn afgesloten, blijft het totaalbedrag van de leningen van zo’n 8,6 miljard euro gelijk. Daardoor wordt duidelijk dat het gemiddelde hypotheekbedrag gestegen is.

Drukke eerste maanden

In januari werden dit jaar tot nu toe de meeste hypotheken afgesloten. Met name jongeren tussen de 20 en 30 jaar domineerden toen de markt. Dit had te maken met de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor jongeren die op 1 januari 2021 inging. De rentedaling in februari zorgde er vervolgens voor dat de hypotheekproductie ook in maart en april flink op gang bleef.

Daling zet niet door

Hoewel er in de maand mei minder hypotheken zijn afgesloten in vergelijking met vorig jaar, bereikte het totaal aantal afgesloten hypotheken in de eerste vijf maanden van 2021 een recordhoogte. Bovendien lijkt de terugval van korte duur: het aantal afgesloten hypotheken daalde in mei, maar het aantal hypotheekaanvragen steeg juist enorm. Vorige maand telde HDN 48.911 aanvragen. De verwachtingen zijn dan ook dat de daling in het aantal gepasseerde hypotheken niet verder doorzet.