Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Meer ouderen dan starters kiezen voor hypotheek


Afgelopen jaar is het aantal hypotheekaanvragen van 60-plussers ieder kwartaal gegroeid met 25 tot 30 procent. Inmiddels worden volgens de Hypotheekshop de hypotheekaanvragen meer door 70-plussers gedaan dan door starters tot 25 jaar.

Voor de ontwikkeling dat meer ouderen dan starters een hypotheekaanvraag doen, worden diverse mogelijke verklaringen gegeven. Zo wordt de lage hypotheekrente genoemd, evenals de aanpassing van de toetsingsregels voor senioren die willen verhuizen. Deze aanpassing geldt sinds vorig jaar. Voor veel ouderen is een lage hypotheek voldoende, omdat ze overwaarde hebben opgebouwd. Ze vinden stabiele en lage lasten belangrijk. Voor hen is een aflossingsvrije hypotheek met lange rentevaste periode aantrekkelijk.

Vooruit kijken 

Ouderen kijken vooruit naar hun situatie over 5 tot 20 jaar. Ze denken na over hun (toekomstige) wensen, pensioen, woonplannen, hobby’s, maar ook hun gezondheid en kinderen. Adviseurs merken dat sommige banken bij acceptatie bezwaren opwerpen vanwege de hogere pensioenleeftijd van 68 jaar en de (in aantal) toegenomen minder bekende uitkeringen voor oudere werklozen, zoals IOAW, IOW en IOAZ (voor oudere werkloze zelfstandige ondernemers).

De gemiddelde hypotheekaanvraag van alle doorstromers bedroeg in januari 2019 € 298.356. In 2018 vroeg de doorstromer een gemiddelde hypotheek aan van € 303.941.