Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Meer hypotheekaanvragen door corona


Hoewel de verwachting is dat de coronacrisis de woningmarkt niet gaat sparen, is het aantal hypotheekaanvragen de afgelopen maanden fors gestegen. Dat komt niet alleen doordat meer mensen een woning kochten. Veel woningbezitters sluiten nog gauw hun hypotheek over, omdat ze denken dat de rente verder gaat stijgen.

De laagste hypotheekrentes lijken achter ons te liggen. Iets dat veel woningbezitters ook in de gaten hadden. Door in de afgelopen weken de hypotheek over te sluiten, kon er nog geprofiteerd worden van die lage rente.

Huizenkopers

Het aantal hypotheekaanvragen was in maart een derde hoger dan in februari en vergeleken met januari zelfs meer dan de helft. Huizenkopers laten zich niet afschrikken door het coronavirus. Wie zich al op de markt begeeft, stopt niet ineens met zoeken. Soms zeggen kijkers een bezichtiging af, omdat ze zelf milde klachten hebben of omdat ze bang zijn om besmet te raken. Geschat wordt dat 1 op de 10 bezichtigingen wordt gecanceld vanwege corona.

Huizenkopers worden weliswaar voorzichtiger, maar dat betekent niet dat de huizenprijzen meteen zakken. Wie een huis in een populaire stad wil bemachtigen, moet nog steeds overbieden. Of de prijzen door de uitbraak van het coronavirus op termijn gaan zakken, vinden de makelaars lastig te voorspellen. Er is nog steeds een tekort aan woningen en de rente is nog laag, dus de ingrediënten zijn op zich goed. De vraag is wel hoe lang die rente laag blijft en wat consumenten doen als de coronocrisis lange tijd aanhoudt of zelfs ernstiger wordt. Als de werkloosheid oploopt en het vertrouwen in de economie afneemt, dan zal de bereidheid om een huis te kopen ook afnemen.

Oversluiters en klussers

Vooral het aantal oversluiters, mensen die niet van huis maar van hypotheek wisselen, groeit. Ze willen profiteren van de nu nog lage hypotheekrente. Als je kijkt naar de oversluiters, dan gaat het om een verdrievoudiging van het aantal hypotheekaanvragen. Hoewel oversluiters het grootste aandeel hebben in het aantal hypotheekaanvragen, is er nog een groep die zorgt voor de forse stijging. Dit zijn woningbezitters die hun huis willen verbouwen of verduurzamen. Met de historisch lage rente is het goedkoper dan ooit om dat te financieren vanuit een hypotheek.

Gepensioneerde huizenbezitters waren het meest actief op de oversluitmarkt. Hun aantal steeg het afgelopen kwartaal met 125% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In totaal zette ruim 10.000 65-plus huishoudens de stap naar een betere hypotheekrente en/ of voorwaarden. Wat ook opvalt is dat de meeste gepensioneerde oversluiters kiezen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek. De hypotheek (deels) aflossingsvrij maken zorgt voor lage maandlasten. Daarnaast is er een fiscaal voordeel.