Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Meer eigen inleg van huizenkopers

In de afgelopen jaren hebben Nederlandse huizenkopers minder geleend via een hypotheek en meer geld uit andere bron ingelegd. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

In 2006 bestond 6 procent van de totale financieringsbehoefte uit geld uit andere bron dan de hypotheek. Tot 2014 groeide dat aandeel naar 16 procent. Tegelijk daalde het aantal hypotheken,  dat meer dan 110 procent van de waarde van het huis bedroeg, van 36 procent in 2006 naar 13 procent in 2014. Het aantal mensen dat geen hypotheek nam, groeide van 4 naar ongeveer 8 procent.

Wil jij meer informatie over een hypotheek? Wij brengen je kosteloos in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt die je hier meer over kan vertellen. 

Eigen geld

Dit jaar brengen huizenkopers gemiddeld tot meer dan 51 duizend euro eigen geld mee bij de koop van een huis. Dit blijkt uit cijfers van 1500 klanten van de financiële organisatie Knab. Doorstromers nemen gemiddeld bijna 75000 euro mee voor de financiering van hun volgende huis, tegenover 27000 euro die starters meebrengen.

Spaarpot

Dat een huizenkoper tegenwoordig meer geld inlegt, komt waarschijnlijk door de strengere regels voor het maximale leenbedrag (maximaal de waarde van je woning) en ruimere schenkingsregels. Als je doorstroomt van de ene woning naar de andere woning, heb je kans dat je vanuit de woning die je verlaat, een leuke spaarpot creëert. Ook de doorstromers op de woningmarkt betaalden meer uit overige bronnen.