Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Massale hypotheekoversluitingen door senioren


55-plussers sluiten nog steeds massaal (of steeds meer) hun hypotheken over. In het laatste kwartaal van 2019 is het aantal aanvragen bijna een kwart gestegen, in vergelijking met het kwartaal ervoor. Verduurzaming van het huis is de meest voorkomende reden een hypotheek over te sluiten of te verhogen. Dit blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

In 2020 zet de trend door. In januari is het aantal hypotheekaanvragen door 55-plussers met 17,1 procent gegroeid, in vergelijking met vorig jaar. In februari zelfs met 33 procent. In januari zijn landelijk ruim 39.000 hypotheekaanvragen in de totale hypotheekmarkt gedaan, waardoor deze maand in de top 5, van maanden waarin zich sinds 2011 een piek in het aantal hypotheekaanvragen heeft voorgedaan, is beland. Hypotheekaanvragen voor oversluiten en woningverbetering zijn met 82 procent toegenomen. Ook andere leeftijdscategorieën sluiten hun hypotheek over, maar senioren spannen de kroon.

Diverse redenen

De Hypotheker meent dat de lage hypotheekrente (die door het coronavirus nog lager is geworden) de belangrijkste oorzaak is van de sterke stijging van het aantal hypotheekaanvragen. In februari bereikte de lange hypotheekrente van 30 jaar een nieuwe mijlpaal en daalde tot onder 2 procent. Consumenten, die kiezen voor oversluiten of een hypotheekverhoging, doen dat om diverse redenen. 55-plussers kiezen bijvoorbeeld voor oversluiting vanwege schenkingen aan kinderen, aanvulling op pensioen of om het huis te verduurzamen. Voor 55-plussers geldt vaak dat ze ruimte in de hypotheek hebben de oversluitkosten mee te financieren. Wanneer nog tien jaar te gaan is tot de AOW, is het verstandig nu in actie te komen. In een dergelijke situatie is het mogelijk de hypotheek over te sluiten tegen ruimere normen.