Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Makkelijker hypotheek voor doorstromers

Dat de huizenprijzen stijgen en de risico's voor hypotheekaanbieders laag kunnen zijn, geeft voor doorstromers op de woningmarkt meer mogelijkheden. Zij krijgen daardoor makkelijker een hypotheek voor hun volgende woning. Hypotheekaanbieders geven een hogere overbruggingsfinanciering.

Als je een nieuw huis koopt, voordat je huidige woning is verkocht en je niet over voldoende eigen middelen beschikt, heb je een overbruggingskrediet nodig. Daarop kun je aanspraak maken als je kunt aantonen tijdelijk hogere woonlasten te kunnen dragen. Met een overbruggingskrediet kun je de eventuele overwaarde van je huis gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning. Bij diverse aanbieders kun je nu makkelijker een dergelijk krediet ontvangen. Met betrekking tot de huidige markt is het wellicht een geruststelling dat je niet zonder huis komt te zitten.

Rente

Over het overbruggingskrediet dien je rente te betalen. Deze is vaak hoger dan de rente over een 'normale' hypotheek. Deze rente is fiscaal aftrekbaar. Is je oude huis verkocht? Dan moet je eerst met eventuele overwaarde het overbruggingskrediet aflossen.

Starterswoningen

Hoewel de krapte op de woningmarkt nog door kan zetten, doordat de vraag naar koopwoningen nog steeds groter is dan het aanbod, maakt de hogere overbruggingsfinanciering het voor doorstromers wellicht makkelijker te verhuizen. Een gevolg daarvan kan zijn dat er iets meer woningen voor starters beschikbaar komen.