Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Jaaroverzicht hypotheken


Vorig jaar zijn er 4 procent meer hypotheekaanvragen gedaan dan het jaar ervoor. Volgens de registratie van Hypotheken Data Netwerk (HDN) zijn er in 2018 388.723 hypotheekaanvragen ingediend. Die stijging is vooral toe te schrijven aan de mensen die hun hypotheek opnieuw hebben afgesloten, maar tegen betere voorwaarden. Dit blijkt uit het Jaaroverzicht 2018 van HDN.


Het aantal mensen die hun hypotheek opnieuw hebben afgesloten, was bijna 30 procent hoger dan in 2017. Wanneer je dat aantal niet meetelt, is de hypotheekmarkt met 3,1 procent gedaald, blijkt uit de gegevens van HDN. HDN is een initiatief van verschillende hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen, welke ongeveer 82 procent van alle hypotheekofferte-aanvragen in Nederland registreert.

Uit het jaaroverzicht

Daarnaast blijkt uit het jaaroverzicht dat een kwart van de hypotheekaanvragen is voorzien van een energielabel. HDN denkt dat dit komt door een mogelijk rentevoordeel of extra financieringsruimte als het gaat om een energiezuinige woning of energiebesparende maatregelen. In 2018 was 3,7 procent van de aanvragen voor een hypotheek met een investering voor energiebesparende maatregelen.

Verder ziet HDN onder meer het aantal doorstromers op de woningmarkt toenemen, welke vooral senioren van 60 jaar en ouder zijn. Hun nieuwe woning betalen zij met gemiddeld 50 procent van de overwaarde van hun oude huis. 60-plussers verlaten de stad en zijn bereid kleiner te gaan wonen en starters nemen (meer) eigen geld mee bij een woningaankoop.