Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheekveranderingen in 2021

Hypotheken in 2021

Het jaar 2021 gaat bijna van start. Misschien ben je van plan om komend jaar een (nieuwe) hypotheek af te sluiten. Dan is het handig als je weet wat de belangrijkste hypotheekwijzigingen in 2021 zullen zijn. Wat kun je precies verwachten in het nieuwe jaar?

Tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting

De eerste wijziging heeft betrekking tot de overdrachtsbelasting. Momenteel betalen volwassenen onder de 35 jaar nog 2 procent overdrachtsbelasting, maar vanaf 1 januari 2021 krijgen zij een vrijstelling van deze belasting wanneer zij een woning willen kopen. Dit geldt dus niet alleen voor starters, maar voor iedereen onder de 35 jaar. Tot 31 maart 2021 wordt er geen waarde-limiet aan de woning gesteld. Vanaf 1 april 2021 treedt er een extra eis in werking: je krijgt dan alleen een vrijstelling wanneer je een huis koopt waarvan de waarde minder dan €400.000 is. Let wel op, want wanneer het huis dat je koopt niet je eigen hoofdverblijf wordt betaal je juist een hogere overdrachtsbelasting (8 procent).

NHG-grens verhoogd

Verder wordt de kostengrens voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) in 2021 verhoogd. Het afgelopen jaar mocht de waarde van de woning maximaal €310.000 zijn om in aanmerking te komen voor NHG. In januari verandert dit naar een waarde van €325.000. Wanneer je een woning met energiebesparende voorzieningen koopt wordt deze kostengrens nog 6 procent hoger, namelijk €344.500.

Het voordeel van een NHG-hypotheek is dat de rente laag is en eventuele restschuld soms kan worden kwijtgescholden. Wanneer je een NHG-hypotheek afsluit betaal je wel eenmalig een premie van 0,7 procent van de totale hypotheek (dit percentage blijft in 2021 gelijk). Tenslotte wordt er, om de NGH kostengrens minder te laten schommelen, voortaan gekeken naar de gemiddelde koopsom over 39 maanden. Voorheen werd het gemiddelde over 3 maanden als uitgangspunt genomen.

Belang tweede inkomen neemt toe

Een andere verandering is die van het tweede inkomen. Vanaf 1 januari telt het laagste inkomen voor 90 procent mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. Voorheen was dit 80 procent. Hierdoor kunnen tweeverdieners volgend jaar meer geld lenen om een huis te kopen.

Studieschuld minder belangrijk

Een studieschuld weegt vanaf 2021 minder zwaar mee bij het kopen van een huis. Het afgelopen jaar rekende de bank met een vast percentage, maar daar komt binnenkort verandering in. Dan wordt er namelijk gerekend met de gemiddelde rente over de afgelopen vijf jaar. Aangezien deze rente de laatste tijden historisch laag is, kunnen mensen met studieschulden meer geld lenen voor het kopen van een woning.

Lagere maximale hypotheekrenteaftrek

In 2021 daalt de maximale hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrente die je betaalt, mag je bij je belastingaangifte aftrekken van je inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. Voorwaarde is wel dat je inkomen (in box 1) boven de €68.507 ligt en tegen het toptarief (49,5 procent) wordt belast. Waar het aftrekpercentage het afgelopen jaar nog 46 procent was, wordt dit in het nieuwe jaar verlaagd naar 43 procent.