Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheekrentestijging zorgt voor stormloop op hypotheken

stormloop hypotheken

Twee weken geleden maakte de Rabobank bekend de hypotheekrente te verhogen en zoals verwacht hebben nu meerdere hypotheekverstrekkers dat voorbeeld gevolgd. Afgelopen twee weken was hierdoor een enorme groei te zien in hypotheekaanvragen. Consumenten willen nog snel profiteren van de lage rentes.

Het is de consument niet onopgemerkt gebleven. Sinds er aangekondigd is dat de hypotheekrente zou gaan stijgen, zijn er de afgelopen weken ongeveer 16.000 aanvragen gedaan, waardoor deze nu behoren tot de top vijf drukste weken in tien jaar.

Veel hypotheekverstrekkers hebben hun rentetarieven verder verhoogd. Wat opvalt is dat grote banken gemiddeld de hoogste stijging hebben over alle producten. Zij hebben natuurlijk grote hypotheekportefeuilles en lijken zich voor te bereiden op de nieuwe, striktere, vereisten van De Nederlandsche Bank per 1 januari. Daarnaast zou het schrappen van de hypotheekrenteaftrek een rol kunnen spelen bij de toename in aanvragen. Sommige hypotheekverstrekkers zijn zelfs al bezig met de tweede ronde van verhogingen.

De hypotheekrente met 20 jaar vast is op dit moment met afstand favoriet met zo’n 55 procent van de aanvragen. De aanvragen worden voornamelijk gedaan door oversluiters die hun maandlasten willen verlagen en dus niet door kopers.