Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheekrente verwachting 2018

De hypotheekrente is in 2017 licht gedaald waarmee de bodem van de rente bijna is bereikt. De ECB (Europese Centrale Bank) start in 2018 met het afbouwen van stimuleringsmaatregelen. Op dit moment zorgen deze maatregelen er voor dat de hypotheekrente laag blijft. De centrale bank zal dit doen met een voorzichtige aanpak waardoor er lichte stijgingen zullen komen.

Waarom is de hypotheekrente op dit moment laag?

Om antwoord te geven op de vraag waarom de hypotheekrente laag is moet er eerst gekeken worden naar de oorzaak, de euro crisis. De economie heeft hierdoor een kleine groei meegemaakt De ECB neemt al geruime tijd maatregelen om de bestedingen in de Eurozone aan te jagen. Om hypotheken en consumptieve kredieten aantrekkelijk te maken, kocht de ECB leningen op en hielden zij de beldisrentes laag. Zo werd sparen onaantrekkelijk én kwamen de hypotheken en consumptieve kredieten in trek.

Verlaag de hypotheekrente

Langzaam afbouwen

De ECB kan natuurlijk niet in één keer de hypotheekrente flink verhogen. Daarom gaan zij stapsgewijs mee met de economische groei. De stimuleringsmaatregelen worden afgebouwd waardoor er minder leningen worden opgekocht en de beleidsrentes blijven hetzelfde. Een snelle rente stijging wordt hiermee voorkomen.

De verwachting voor 2018

Door het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen, kan het niet anders dan dat er een stijging in de hypotheekrente aan zit te komen. Doordat dit redelijk langzaam gaat, zullen we er als consument nog niet heel veel van merken. Op de korte lening leningen zal de rente minder snel stijgen dan op de lange langlopende leningen.

Hypotheek oversluiten voor een lagere rente?

Loopt de rentevaste periode van jouw hypotheek bijna af? Dan is het goed om te kijken of het je de hypotheek kunt oversluiten tegen een voordeligere rente. Onze hypotheekspecialist kan je in contact brengen met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt die hierbij kan helpen. 

Verlaag de hypotheekrente