Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheekmarkt groeit niet langer


Het gemiddelde hypotheekbedrag is nog nooit zo hoog geweest, maar het aantal afgesloten hypotheken is gedaald. Voor het derde kwartaal op rij krimpt de hypotheekmarkt. Kredietverleners moeten het vooral hebben van oversluiters, zo blijkt uit cijfers van consultancybureau IG&H, dat elk kwartaal een hypotheekupdate geeft.


Ten opzichte van een jaar geleden daalde de hypotheekomzet in het tweede kwartaal van dit jaar met 9,1 procent naar 24 miljard euro en het aantal verkochte hypotheken met 12,5 procent naar 76.000 hypotheken. Van die 76.000 is een derde oversluiter, 21 procent starter en 46 procent doorstromer op de hypotheekmarkt.

Hypotheeksom

De gemiddelde hypotheeksom is een klein beetje gegroeid (0,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal) naar 317.000 euro. Starters betalen gemiddeld 259.680 voor hun hypotheek, doorstromers 357.218 euro. Gemiddeld betaal je voor een woning 318.000 euro (alle woningen meegerekend), voor eengezinswoningen betaal je 333.000 euro gemiddeld. De stijging van de huizenprijzen zorgen voor een groeiend probleem voor veel Nederlanders. Het gemiddelde inkomen in ons land is immers niet gestegen met de huizenprijzen.

Wel meer oversluiters

IG&H ziet over de hele breedte signalen dat de jarenlange sterke groei in de hypotheekmarkt gebroken lijkt te zijn. 2018 was een recordjaar, maar die lijkt niet geëvenaard te kunnen worden. Daarmee komt een einde aan een serie van opeenvolgende groei in de afgelopen vijf jaar. De markt die nog wel groeit, is die van de oversluiters: 31.000 in totaal in het tweede kwartaal. Ten opzichte van het eerste kwartaal is dat een stijging van 8 procent. Hypotheekverstrekkers en -adviseurs die zich specifiek op deze groep richten, worden hierdoor zichtbaar. Oversluiters kiezen er overigens steeds vaker voor de hypotheekrente langer vast te zetten. Bijvoorbeeld voor 30 jaar in plaats van 10 jaar, waarvoor in het verleden vooral gekozen werd. De redenen hiervoor zijn de lage hypotheekrentes bij 30 jaar vast en de kleine verschillen tussen de looptijden.

Digitaal

Het valt IG&H verder op dat steeds meer partijen bezig zijn met het gemakkelijker maken van hypotheekaanvragen. Naar verwachting zal het in de nabije toekomst (processen dienen bijvoorbeeld aangepast te worden) mogelijk zijn een hypotheek volledig digitaal af te sluiten.