Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheek voor ouderen lastig af te sluiten?


Ouderen denken vaak dat ze niet meer in aanmerking komen voor een hypotheek, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). In de praktijk valt dit mee en kunnen veel ouderen met succes een hypotheek aanvragen voor bijvoorbeeld een verbouwing aan hun huis. Mensen uitsluiten op hun leeftijd is niet toegestaan.

Slechts 35 procent van de 1500 ondervraagden van 57 jaar of ouder, is op de hoogte dat op 65-jarige leeftijd nog een nieuwe hypotheek afgesloten kan worden met een looptijd van 30 jaar. Ook op latere leeftijd kan nog een hypotheek worden afgesloten.
Sinds juni 2018 zijn er nieuwe, soepelere regels ingesteld, met betrekking tot het aanvragen van een hypotheek. Die regels maken het, vooral voor senioren die minder dan tien jaar voor hun pensioen zitten, makkelijker een hypotheek af te sluiten. Mede door die nieuwe regels steeg in 2018 het aantal hypotheekaanvragen van 60-plussers elk kwartaal met 25 tot dertig procent, in vergelijking met dezelfde periode in 2017. Ook onder ZZP-ers van zestig jaar en ouder lag het aantal aanvragen flink hoger ten opzichte van 2013. Momenteel krijgen hypotheekverstrekkers meer aanvragen van 70-plussers dan van starters in de leeftijd tot 25 jaar. Voor hypotheken met NHG zijn er meer leenmogelijkheden voor senioren.

Knelpunten

Bij een hypotheek voor senioren kun je tegen enkele problemen aanlopen. Denk bijvoorbeeld aan een lager inkomen na pensionering (banken zijn verplicht om met de inkomensdaling na pensionering rekening te houden, vanaf tien jaar voordat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt behaald) en minder hypotheekrenteaftrek vanwege het feit dat gepensioneerden onder een lager belastingtarief vallen. Overigens kun je wel afspreken met de bank dat je voor je pensionering een flink gedeelte aflost. Daarnaast heb je tegenwoordig een gat tussen je AOW en je pensioen, wat ook weer gevolgen heeft voor je inkomen en daarmee voor het toetsinkomen. Verder houden hypotheekverstrekkers lang niet altijd rekening met toekomstige inkomsten uit lijfrentepolissen. Die zijn onzeker, zolang je nog niet met pensioen bent. Ben je wel al met pensioen? Dan nemen banken het wel mee bij de aanvraag. Een hypotheek voor senioren is maatwerk.

Sinds juni 2018

Tot juni 2018 moesten hypotheekadviseurs bij het berekenen van een hypotheek uit gaan van de lasten bij een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Maar veel senioren hebben een overwaarde op hun woning en hebben nog een aflossingsvrije hypotheek. Daardoor hebben ze veel lagere hypotheeklasten. Hypotheekverstrekkers mogen sinds juni 2018 naar die werkelijke lasten kijken.

Andere leningen

Voor bijvoorbeeld een verbouwing hoef je niet per se een hypotheek af te sluiten, maar kun je ook een persoonlijke lening aanvragen. Banken zijn onder voorwaarden bereid ouderen een persoonlijke lening te geven voor dergelijke doelen. Als je de lening besteedt aan de verbetering of aankoop van een huis, mag je de rente van de belasting aftrekken. Banken kunnen wel van je vragen dat de persoonlijke lening binnen een bepaalde tijd wordt terug betaald.