Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoogste aantal hypotheekaanvragen in laatste 5 jaar


Het aantal hypotheekaanvragen heeft een toppunt bereikt. Een stijging van anderhalf procent, in vergelijking met het eerste half jaar van 2018, maakt de eerste helft van 2019 voor hypotheekadviseurs het beste eerste half jaar van de afgelopen 5 jaar. Dit heeft Hypotheken Data Netwerk (HDN) in haar kwartaaloverzicht geformuleerd. 


In het tweede kwartaal van 2019 werden er 6,5 procent meer hypotheekaanvragen ingediend, dan dezelfde periode vorig jaar.

Veroorzakers

Oversluiters en doorstromers worden voornamelijk als veroorzakers van de groei gezien. In het tweede kwartaal van 2019 vroegen zij respectievelijk 10 en 5 procent meer hypotheken aan ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018. Daarbij is het opvallend dat er meer oversluiters van 60 jaar en ouder actief zijn (plus 15 procent) en de groep starters daalt nog steeds (31 procent). Ter vergelijking: in 2015 bedroeg dit aantal nog 47 procent.

Woningwaarde

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) liet onlangs weten dat er voor het eerst in acht kwartalen weer sprake was van een lichte stijging in de woningverkopen.

Uit het kwartaaloverzicht van HDN bleek verder dat de gemiddelde woningwaarde voor de starter  met 3 procent gestegen is. Dit komt neer op 9000 euro meer voor een woning neerleggen dan in 2018 in dezelfde periode. De prijs steeg van 279.648 naar 288.597 euro. De gemiddelde woningwaarde steeg met 4,1 procent naar 347.607 euro. Het gemiddelde hypotheekbedrag, voor alle hypotheekaanvragers samen, bleef met 244.024 euro ongeveer gelijk.
Onder de hypotheekaanvragers wint volgens HDN het  thema ‘duurzaamheid’ terrein binnen de hypotheekmarkt. Er worden steeds meer energiebesparende maatregelen getroffen voor het verkrijgen van een hypotheek.