Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Goed idee: Duik in je hypotheek!


Heb je een hypotheek? Grote kans dat je die jaren geleden hebt afgesloten en er daarna niet meer naar om hebt gekeken. Het is verstandig toch weer een keer in de hypotheekpapieren te duiken. Dat zou zomaar veel geld kunnen opleveren.


Je hebt verschillende hypotheekvormen, zoals de aflossingsvrije hypotheek, de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek. Aan de eerstgenoemde zitten geen ingewikkelde verzekeringen en dergelijke vast, maar aan de overige twee vormen zit vaak een dure overlijdensrisicoverzekering gekoppeld.

Geen verplichte aflossing
Wanneer je een hypotheek hebt, waarvoor je niet verplicht hoeft af te lossen, is het toch verstandig dat wel te doen. De bank rekent bij hoge hypotheken een risico-opslag voor de hele hypotheek. Dat gaat om 0,1 tot 1 procent extra rente. De bank rekent dat, omdat er een (extra) risico is dat de hypotheeknemer de rente niet meer kan betalen en de woning gedwongen verkocht moet worden. Bij elke bank zijn de opslaggrenzen (ook tariefklassen genoemd) en de opslagen anders.Verzekeringen gekoppeld
Aan de complexere hypotheken zit vaak een verzekeringen gekoppeld, zoals een overlijdensrisicoverzekering. Check wat je hiervoor per maand betaalt en vergelijk dat met de premie die je los van de hypotheek zal betalen, wanneer je deze verzekering ergens anders afsluit (mits dat mogelijk is natuurlijk).

Rente
Voorheen betaalde je meer hypotheekrente dan nu het geval is. Momenteel betaal je circa 2 tot 3 procent rente, eerder was dat minstens het dubbele. Om gebruik te maken van de lage rente, kun je eventueel overstappen. Helaas betaal je daarvoor wel een (hoge) boeterente, waardoor dat minder aantrekkelijk kan zijn. Een gunstige stap is verhuizen. Alleen in dat geval betaal je geen boeterente en kun je kosteloos overstappen. Twijfel je of het verstandig is je hypotheek over te sluiten? Vraag je eventuele boeterente op, bereken of (en wanneer) je die terug kunt verdienen door het geld wat je op rente zal besparen en denk na of je eventueel zou willen verhuizen om te kunnen overstappen en daarmee profiteren van de lage rente.