Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

(Geen) zorgen over aflossingsvrije hypotheek


Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH), naar 142000 hypotheekaanvragen, blijkt dat 9 van de 10 huizenbezitters hun aflossingsvrije hypotheek (geheel) meenemen bij een verhuizing. Dit baart VEH grote zorgen.

Volgens VEH kan het later nare gevolgen hebben, wanneer een hoge aflossingsvrije lening voortduurt. De maandelijkse lasten kunnen voor sommige huiseigenaren te zwaar worden als bijvoorbeeld het inkomen na pensionering lager uitvalt, de hypotheekrenteaftrek eindigt en de rente is gestegen. VEH vindt dat adviseurs hun klanten beter moeten adviseren, hun klanten meer erop moeten attenderen hun woningschuld af te lossen. De enige voorwaarde van de bank is dat de nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet hoger is dan 50 procent van de koopsom van de nieuwe woning.

Diverse factoren
Of iemand aan het eind van de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek de hypotheek kan aflossen, hangt af van diverse factoren. Bij het afsluiten ervan, dient te zijn gekeken naar bijvoorbeeld eigen middelen, spaargedrag van de huizenbezitters en een eventuele toekomstige erfenis.

Weinig zorgen
Uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) blijkt over de aflossingsvrije hypotheek, dat bijna iedereen met (deels) een dergelijke hypotheek weet dat die aan het einde van de looptijd moet worden afgelost. Dat gaat om 96 procent. Een kwart van dit percentage weet nog niet hoe de hypotheek moet worden afgelost. Een klein deel, 7 procent, geeft aan zich daarover regelmatig zorgen te maken.

Paniek niet nodig
Volgens onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste banken bereid zijn om een aflossingsvrije hypotheek na einddatum te verlengen (mits de hypotheek niet hoger is dan 50 procent van de woningwaarde). Daarnaast gaan de banken vaak soepel om met de inkomenseisen. Sommige banken hanteren zelfs geen einddatum voor een aflossingsvrije hypotheek. Paniek met betrekking tot de aflossingsvrije hypotheek is daarom, volgens de Consumentenbond, helemaal niet nodig.

Annuïteiten- of lineaire hypotheek
Het bedrag boven de 50 procent van de woningwaarde moet worden afgelost of omgezet naar een annuïteiten- of lineaire hypotheek. De meeste banken doen vervolgens geen volledige inkomenstoets, maar kijken alleen of de klant de werkelijke lasten van de nieuwe hypotheek kan betalen.

Aflossingsvrije hypotheek duurder
Sinds 2013 verhoogden banken de rente op de spaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek sterk. Daarnaast is sinds dat jaar de hypotheekrenteaftrek voor deze hypotheekvormen afgeschaft. Deze oudere hypotheekvormen zijn daardoor een stuk duurder dan andere varianten. Bij een looptijd van 20 jaar zou dat gaan om renteverschillen van 0,5 tot 0,85 procent. De belangrijkste reden hiervoor zou het hogere risico van dergelijke hypotheekvormen zijn. Vooral banken vragen meer opslag, verzekeraars minder.