Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gaan de hypotheekrentes dan eindelijk stijgen?

Hyptoheek

Voor het eerst sinds jaren lijkt de hypotheekrente naar boven te bewegen. Na een lange periode van extreem lage rentes leek het de laatste paar weken te stabiliseren. Vorige week kondigde Rabobank de eerste stijgende hypotheekrentes aan.

Nu de marktleider overstag is gegaan worden er meerdere hypotheekverstrekkers verwacht die het voorbeeld gaan volgen. De reden voor de stijging is dat de marktrente omhoog is gegaan. Dit is het bedrag wat banken zelf kunnen lenen. Als de marktrente omhoog gaat en de hypotheekrente blijft laag, dan slinken de marges voor de hypotheekverstrekker, waardoor er meer geld uitgaat dan er binnenkomt.

Afgelopen maanden waren de renteverlagingen slechts een paar honderdsten. Nu zijn er in sommige gevallen zelfs verhoging te zien van 0,15 procent, zegt Van Bruggen Groep, een grote onafhankelijke hypotheekadviseur. Ondanks dat op de sterk concurrerende markt aanbieders niet graag hun hypotheekrentes verhogen, wordt verwacht dat het risico toch wordt genomen om de slinkende marges te voorkomen.

Wij verwachten aankomende week een stijgende lijn te zien in de langlopende hypotheekrentes. Voor een actuele hypotheekrente kunt u altijd gebruik maken van onze vergelijker.