Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Forse stijging flexkrachten en jonge huizenkopers

Het aandeel van jongeren tot 25 jaar onder huizenkopers is in het tweede kwartaal van 2017 met 85% gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Jonge starters op de woningmarkt krijgen vaker financiële steun van hun ouders en brengen ook vaker zelf spaargeld in.

Hypotheekregels

De stijging bij de jonge starters is opvallend, omdat het voor de meeste starters steeds lastiger is om een woning te kopen. Dit komt door de steeds strengere hypotheekregels, de stijgende huizenprijzen en de krapte op de woningmarkt, vooral in de grote steden. Veel starters stellen om die reden het kopen van een huis uit. Bovendien wordt het voor starters vanaf 1 januari 2018 nog lastiger om een woning te kopen, want vanaf dan mogen zij nog maar 100 procent van de marktwaarde van de woning lenen. 

Provincies

Jonge starters vinden vooral in Limburg, Overijssel en Gelderland vaker een huis.  In deze provincies stijgen de huizenprijzen minder snel ten opzichte van de Randstad waardoor woningen beter betaalbaar zijn voor de jonge starter. Ook is er in deze regio’s minder concurrentie van andere woningkopers in vergelijking met de grote steden. Flevoland en Groningen zijn juist impopulair. Het gemiddelde hypotheekbedrag van starters was €155.000. Van deze groep sluit 90% een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af, zodat zij kunnen profiteren van de voordelen die NHG biedt.

Woonlasten

Vastgesteld is dat de woonlasten als percentage van het inkomen voor starters nu veel hoger zijn dan twintig jaar geleden. Om alle bijkomende kosten te financieren, hebben starters steeds vaker financiële hulp nodig. Hierdoor doen zij concessies bij de aankoop van een woning, bijvoorbeeld een kleinere woning of een andere locatie, of blijven ze noodgedwongen langer huren.

Flexkrachten

Ook tienduizenden flexkrachten kunnen voortaan eindelijk een koopwoning bemachtigen. Uitzendkrachten die namelijk meer dan één jaar in dienst zijn van een uitzendbureau, kunnen via een zogeheten perspectiefverklaring aankloppen voor een hypotheek. Bij het opstellen van de perspectiefverklaring kijkt de uitzender onder meer naar de arbeidsmarktsituatie van de flexkracht en naar de inkomensmogelijkheden. Flexkrachten moeten wel gewoon aan dezelfde criteria voldoen als mensen met een vast contract.

De meeste flexwerkers kregen voorheen bijna altijd nul op het rekest bij een hypotheekaanvraag. En daar komt nu een eind aan. Het kopen van een huis komt nu binnen handbereik van alle uitzendkrachten in Nederland.

Meer interessante pagina's: Kosten hypotheekadvies - Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Alles over hypotheken - Laat je hypotheek berekenen door een deskundige

 

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage