Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Einde lage hypotheekrentes nabij?

Na vier jaar van rentedaling stabiliseert de hypotheekrente. Is dit het laagste punt en kunnen we een stijging van de hypotheekrente verwachten?

Sinds 2012 is de gemiddelde hypotheekrente met bijna 2% gedaald. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Betaalden we 5 jaar geleden nog 4,4% rente voor de hypotheek, nu is dit gemiddeld 2,41%. Aan deze dalende trend lijkt nu een einde te komen. De economen van DNB signaleren dat de hypotheekrente sinds oktober 2016 ‘redelijk stabiel’ is en zelfs ‘licht is toegenomen’.

Rentevaste periode

Huizenkopers denken ook dat de hypotheekrentes binnenkort weer zullen oplopen. Ze zetten de rente van hun hypotheek langer vast dan voorheen. In de jaren 2012 tot en met 2015 kende de helft van de afgesloten hypotheken ene rentevaste periode van meer dan vijf jaar. In 2016 en 2017 is dat gemiddeld driekwart. De hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens bij Nederlandse banken bedroeg in juni 521 miljard euro.

Lage rente

De lage rente is vooral te danken aan het beleid dat de Europese Centrale Bank al een paar jaar voert. Op 9 augustus 2007 begon de centrale bank met het ondersteunen van de geldmarkt om te voorkomen dat banken zonder geld kwamen te zitten. Daarna volgden in 2009 de schuldencrisis waardoor de ECB genoodzaakt was om staatsobligaties van zwakke Eurolanden op te kopen. In 2014 werd besloten om de beleidsrente stapsgewijs te verlagen en het opkoopprogramma uit te breiden. Banken kunnen op deze manier goedkoop aan geld komen om uit te lenen. Sparen werd daardoor juist minder aantrekkelijk, maar geld lenen werd hierdoor goedkoper.

De gedaalde marktrente is voor veel banken dus de aanleiding geweest om voorzichtig over te gaan tot een verlaging van hun hypotheektarieven. Binnen Europa zijn echter grote verschillen. In Finland bedraagt de hypotheekrente 1,03% en in Ierland 3,22%.

Laagste punt bereikt

Sinds begin dit jaar begon het lage-rente-beleid van de ECB effect te krijgen op de economie in de Eurozone. Het Europese inflatiecijfer zit al enkele maanden tegen de 2%, de groei waar de centrale bank naar streeft. Voor de Europese Centrale Bank is dit herstel nog te broos om het beleid radicaal om te gooien. Een uitbreiding van de crisismaatregelen ligt niet voor de hand. We kunnen daarom concluderen dat het laagste punt voor de hypotheekrente is bereikt. 

Oriënterend hypotheekgesprek

Wil jij nu nog profiteren van de lage hypotheekrentes? Loopt je rentevaste periode binnenkort af? Of wil je weten je mogelijkheden zijn? Consumind Finance regelt voor jou een oriënterend hypotheek gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

 

Meer interessante pagina's: Actuele hypotheekrente - Hypotheek oversluiten via onafhankelijke adviseur - Alles over het hypotheekadvies - Hypotheek voor zzp'er

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage