Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Een hypotheek door middel van crowdfunding, het wordt mogelijk!

een hypotheek door middel van crowdfunding, het wordt mogelijk! Crowdfunding was al razend populair als financieringsmiddel voor startende ondernemers maar vanaf dit najaar kunnen ook particulieren dit middel gebruiken. De AFM heeft hypotheekverstrekker Jungo namelijk de vergunningen gegeven om te beginnen met verstrekken van hypotheken met crowdfunding.  Je kunt nu dus voortaan al je vrienden en familie optrommelen om 20% van je hypotheek bij elkaar te krijgen.

Maar hoe gaat dit nou in zijn werk?

Het is natuurlijk niet mogelijk om je gehele hypotheek bij elkaar te krijgen door middel van crowdfunding. 80% van de hypotheek zal een ‘normale hypotheek’ zijn, waarvoor het geld bij beleggers en banken vandaan komt. Daarnaast krijgt elke huizenkoper een crowdfunding-actie, die maximaal 20% van de hypotheek kan opleveren.

De hypotheekaanvragen worden door Jungo beoordeeld en hebben een gegarandeerde rente zoals bij elke hypotheek. Je familie en vrienden kunnen investeren in jouw hypotheek maar ook beleggers. Wanneer zij investeren in jouw hypotheek, zullen ze een rente van ongeveer 3 à 3,5 procent ontvangen.

Wat levert het op?

Wanneer familie en vrienden of beleggers investeren in jouw hypotheek, zullen ze een aanzienlijk hoger bedrag aan rente ontvangen dan wanneer ze hun geld op hun spaarrekening laten staan. Het nadeel is alleen wel dat de investeerders als eerste de klos zijn wanneer jij je hypotheek niet meer kunt betalen.  Doordat de bank niet meer de enige investeerder is, nemen zij minder risico op zich en kunnen zij de rente op je hypotheek laten dalen. Het overgebleven risico komt dan bij jouw investeerders terecht. Hierdoor krijgen de crowdfunders een hoger rendement en betaal jij per saldo minder rente.

Het risico van de crowdfunders wordt echter wel geminimaliseerd door Jungo. Er zal een garantievermogen opgebouwd worden waaruit het risico uit betaald kan worden wanneer jij je hypotheek niet meer kunt betalen. Hierdoor wordt het risico dus geminimaliseerd voor jouw crowdfunders.

Wat zijn de verwachtingen?

Jungo verwacht dat de hypotheken met crowdfunding geen storm zullen lopen. Vaak zijn familie en vrienden terughoudend en houden zij zakelijke en persoonlijke investeringen liever gescheiden. Daar in tegen zullen de beleggers minder terughoudend zijn omdat ze een hoge rente krijgen en een beperkt risico. Beleggers zijn over het algemeen bekend met het risico van investeren, staan verder van de situatie af en zullen hierdoor sneller investeren in een dergelijke crowfunding-actie.

Mocht je nou al beschikken over een hypotheek en loopt je rente vaste periode bijna af? Laat dan je gegevens bij ons achter op de website door op onderstaande knop te klikken. Onze financiële assistenten van de afdeling hypotheken kan namelijk een vrijblijvend en kosteloos gesprek met een onafhankelijke hypotheek adviseur bij jou in de buurt regelen. Prettig geregeld. 

Bron: Volkskrant, 27 juni 2016

 

Afbeelding; Een hypotheek door middel van crowdfunding, het wordt mogelijk! van andromachi/shutterstock.com