Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Drie dingen om te letten bij geld lenen

Wanneer je van plan bent ok een grote aankoop te doen zoals een auto of wanneer je geld nodig hebt voor een verbouwing, dan kan geld lenen een uitkomst zijn. Je hebt verschillende kredietvormen die je hiervoor kunt afsluiten en het is dan ook handig om te vergelijken welke het beste bij jouw situatie past.

Waarom wil je een lening?

Voordat je de keuze gaat maken om geld te lenen, is het goed om te bekijken waarvoor je het geld precies nodig hebt. Ga je verbouwen maar kom je net een paar duizend euro te kort om alles in één keer aan te pakken of heb je dringend een nieuwe auto nodig omdat de vorige kapot is? Bedenk altijd of het wel nodig is om geld te lenen. Geld lenen kost geld én kan voor vervelende situaties zorgen.

Huurkoop

Wanneer je een auto wilt kopen, dan kan huurkoop een optie zijn. Je doet een aanbetaling en lost de rest van het aankoopbedrag in termijnen in. De auto wordt na het betalen van alle termijnen jouw eigendom. Je hoeft hierdoor niet in één keer het hele bedrag te betalen, maar wanneer je in gebreke blijft wordt de auto teruggevorderd.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Een persoonlijke lening of een doorlopend krediet zijn leenvormen die het meeste voorkomen bij consumenten. De persoonlijke lening is een vast bedrag dat je in vastgestelde periode moet terug betalen. Een doorlopend krediet is een maximaal bedrag dat je kunt lenen en waar je telkens gebruik van kunt maken. Kun je maximaal 5000 euro lenen, maar heb je het niet in één keer nodig? Dan kun je er voor kiezen om eerst een deel op te nemen en daarna de rest op te nemen. De rente is lager wanneer je sneller aflost maar is wel variabel.

Voorwaarden

Wanneer je gaat lenen, moet je altijd de voorwaarden goed doorlezen voordat je de lening aangaat. Let altijd op de volgende zaken:

  • Klopt het bedrag dat vermeld staat?
  • Wat is de looptijd van de lening?
  • Wat is de hoogte van de rente?
  • Wat zijn de aflossingsvoorwaarden?
  • Wat gebeurd er bij te laat aflossen?

Betrouwbaarheid

Kijk altijd naar de betrouwbaarheid van de kredietverstrekker, voordat je een keuze maakt. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) kan je hierbij helpen Zij controleren alle kredietverstrekkers op betrouwbaarheid en geven hiervoor vergunningen uit.

Besparen op je huidige persoonlijke lening en/of doorlopend krediet

Wanneer je op dit moment al een persoonlijke lening en/of doorlopend krediet hebt, kun je daar via Consumind Finance gemakkelijk op besparen. Onze kredietspecialisten helpen je graag bij het verlagen van de rente en/of het verkorten van de looptijd.