Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Diverse factoren spelen rol bij bepalen van duur rentevaste periode


De hypotheekrentes zijn al een geruime tijd enorm laag. Daardoor zijn langere rentevaste periodes populair. Uit onderzoek van intermediair De Hypotheekshop blijkt dat bij de keuze voor een rentevaste periode, van bijvoorbeeld 10 jaar of langer, diverse factoren een rol spelen.

Momenteel is de optie om de hypotheekrente 20 jaar vast te zetten het meest populair onder huiseigenaren. Deze rentes zijn momenteel gemiddeld circa 0,6 procent duurder in vergelijking met rentes die voor tien jaar worden vastgelegd.

Onderzoek
Leeftijd in combinatie met de financiële speelruimte van woningbezitters blijkt een belangrijke factor bij de keuze voor een langere rentevaste periode. Uit het onderzoek van De Hypotheekshop blijkt dat samenwonenden en geregistreerde partners de rentes wat langer vastzetten dan gehuwden en alleenstaanden. Onder de gehuwden zitten veel oudere getrouwde stellen, waar vaak sprake is van overwaarde op de woning. In een dergelijke situatie is een renteverhoging makkelijker op te vangen, waardoor er vaak voor een kortere rentevaste periode wordt gekozen. Onder de alleenstaanden geldt een andere reden: In deze groep vallen veel jongere starters, voor wie de maximale leencapaciteit vaak extra belangrijk is. Daardoor zijn ze vaak gedwongen tot een kortere rentevaste periode.

Andere factoren

Verder blijkt van invloed op een rentevaste periode de plek van de woning te zijn. Huizenprijzen binnen de Randstad liggen gemiddeld hoger dan de prijzen daarbuiten. Volgens De Hypotheekshop kiezen huiseigenaren buiten de Randstad gemiddeld wat vaker voor een langere rentevaste periode. Dat komt vooral door lagere huizenprijzen (betekent vaak lagere hypotheek)  buiten de Randstad. Tot slot kan de geldverstrekker de rentevaste periode beïnvloeden. Een die mede afhankelijk is van spaargeld voor de financiering van hypotheken, hanteert vaak een scherpere rente met kortere rentevaste periodes.