Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De toekomst van de huizenprijzen

Het is afwachten hoe de huizenprijzen zich zullen ontwikkelen. Tot voor kort waren de rentes historisch laag en stegen de huizenprijzen. Inmiddels stijgen de rentepercentages weer en alhoewel de huizenprijzen nog steeds hoog zijn, wordt er op termijn een daling verwacht. Welke gevolgen heeft dit voor je hypotheek?

Ondanks de coronacrisis blijft de woningmarkt vooralsnog stabiel. Toch vragen veel huiseigenaren zich af hoelang dit stand houdt. Wanneer we terugkijken naar de vorige crisis in 2008, blijkt namelijk dat deze situatie plotseling om kan slaan.

Huizenprijzen nu nog hoog

De prijzen van koopwoningen stijgen nog steeds. Sterker nog, de prijzen liggen nu hoger dan ooit tevoren. Afgelopen augustus steeg de huizenprijs met 8,2 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Een huis werd vorige maand voor gemiddeld 336.277 euro verkocht. Daarnaast valt op dat er iets minder mensen (ongeveer 3 procent) van huis wisselden dan vorig jaar.

Mogelijk lagere huizenprijzen in aantocht

Eerder voorspelde De Nederlandsche Bank (DNB) dat de huizenprijzen aan het einde van het jaar langzaam zullen zakken. Deze ontwikkeling zet zich volgens DNB door met een daling van 2,1 procent in 2021 en 3,7 procent in 2022. In principe is het dalen van de huizenprijzen geen ramp, maar het kan wel vervelende gevolgen hebben voor je hypotheek.

Het effect van lage huizenprijzen op de hypotheek

Als de huizenprijzen op termijn inderdaad dalen, betekent dit voor huiseigenaren dat zij minder bij kunnen lenen. Vooral voor huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek zal dit een nadelig effect hebben. Een aflossingsvrije hypotheek houdt in dat je gedurende de looptijd alleen (een vastgezette) rente betaalt. Je bouwt dus geen vermogen op en je schuld blijft gelijk.

Banken kijken naar de ‘loan-to-value’ ratio (LTV) wanneer je geld wilt lenen. Wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt en de huizenprijzen dalen, is je schuld hoger dan de waarde van je huis. Als gevolg daarvan zal de LTV zal bij huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek hoger zijn dan bij huishoudens die wel regelmatig een deel van hun schuld aflossen. Daarnaast bestaat het risico dat je de hypotheek niet kunt aflossen omdat de woning te weinig opbrengt en/of je te weinig vermogen hebt opgebouwd.