Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De huizenmarkt in 2017, wat gaat er veranderen?

 
De huizenmarkt in 2017, wat gaat er veranderen? 2016 was tot nu toe een goed jaar voor de woningmarkt. Het vertrouwen in de woningmarkt door de consument steeg naar recordhoogte sinds 2014. De rek bleek er dan ook zeker nog niet uit te zijn en de cijfers in de woningmarkt stegen. Dat vraagt natuurlijk om veranderingen. 
 

Maximale leenbedrag hypotheek omlaag

Het maximale leenbedrag gaat omlaag naar 101%. Dit betekent dat er niet meer dan 1% van de koopsom extra geleend mag worden. Het meegerekende partnerinkomen zal omhoog gaan. In plaats van 50% zal dit nu voor 60% worden meegeteld. 
 

Verandering hypotheekrenteaftrek en NHG-grens

Mocht je in de hoogste belastingschijf zitten, dan gaat voor jou de hypotheekrenteaftrek omlaag naar 50%. Dit geldt voor consumenten die een bruto jaarinkomen van boven de €67.072 hebben. In 2016 ligt de grens van het NHG (Nationale Hypotheek Garantie) op €245.000, maar in 2017 zal deze gekoppeld worden aan de gemiddelde huizenprijs. Deze zal later dit jaar bekend gemaakt worden. 
 

Starterslening wordt combinatielening

Nieuws voor de starters! De starterslening, waarbij in de eerste drie jaar geen hypotheek hoeft te worden afgelost, wordt aangepast naar een combinatielening. Hierbij krijg je een hypotheek met een extra lening. Hieruit wordt de verplichte aflossing betaald. Dit geldt voor hypotheken die na 1 oktober 2016 worden aangevraagd. 
 

Schenking voor hypotheek verandert

Wil jij je kinderen, kleinkinderen of iemand in je nabije omgeving een schenking doen? Dan mag je vanaf 2017 weer het bedrag van €100.000 schenken, in een periode van drie jaar tijd. In 2016 was dit een bedrag van €53.016. De schenking moet wel besteed worden aan een eigen woning van de ontvanger óf aan de aflossing van een hypotheek. Er hoeft geen sprake te zijn van een ouder-kind relatie, als de ontvanger maar tussen de 18 en 40 jaar is. 
 

Overige wijzigingen woningmarkt

Verder zal er voor het herstellen van de huisfunderingen gebruik gemaakt kunnen worden van een funderingsfonds en kunnen onderhoudskosten van een  rijksmonumenten in 2017 niet meer afgetrokken worden van de belasting. 
 
Wil je weten wat dit allemaal betekent voor jouw hypotheek en de mogelijkheden? Meld je dan aan via onderstaande knop voor een vrijblijvend oriënterend hypotheekgesprek met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.